Trije odlični recepti za slastne jabolčne kolače.
Jabolčno-vaniljev kolač
Krema iz jabolčnega vina pod sadeži poskrbi za čisto poseben okus
Za 12 kosov potrebujete
- 250 g moke
- 250 g sladkorja v prahu
- 125 g masla
- 1 jajce
- 600 ml jabolčnega vina
- 2 zavitka praška za vaniljev puding
- nekaj kapljic vaniljeve esence
- 4 majhna jabolka (na primer boskop)
- 3 žlice limoninega soka
- 400 g kisle smetane
- 400 g puste skute
- 1 vanilijev sladkor
- 80 g marelične marmelade
- 3 žlice praženih mandljevih paličic
Priprava
Pregnetite moko, 90 g sladkorja v prahu, koščke zmehčanega masla in jajce ter testo za 1 uro postavite v hladilnik. Zavrite 400 ml jabolčnega vina. Posebej zmešajte 100 ml jabolčnega vina, prašek za puding, vaniljino esenco in 50 g sladkorja v prahu ter mešanico vmešajte v vino. Zavrite in prelijte v skledo. Pokrijte s folijo in postavite v hladilnik.
Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Razvaljajte dve tretjini testa, ga položite v tortni model (premera 26 cm), ga večkrat prebodite in testo pecite približno 15 minut.
Jabolka olupite, jih zrežite na četrtine in jim odstranite peščišče. Nato jih večkrat zarežite, a ne do konca. Jabolka nakapajte z limoninim sokom. Preostalo testo oblikujte v zvitek in z njim oblikujte približno 3 cm visok rob, ki ga zatisnite na pečeno testo. Zmešajte skuto, kislo smetano, 100 g sladkorja v prahu in vaniljev sladkor. Postopoma primešajte še vinski puding. Prelijte na testo, v zmes potisnite jabolka in kolač pecite 50–70 minut. Segrejte marmelado in z njo premažite kolač. Potresite ga s sladkorjem v prahu in mandlji.
Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut + hlajenje 1 ura.
Na kos: približno 450 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 55 g.
Hiter jabolčni kolač
Uživajte v privlačni enostavnosti
Za 16 kosov potrebujete
- 400 g jabolk
- sok in naribano lupinico ene neškropljene limone
- 120 g masla
- 3 jajca
- 140 g sladkorja
- 2 žlici vaniljevega sladkorja
- 200 g maskarponeja
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 150 g mletih, olupljenih mandljev
- 4 žlice sladkorja za posipanje
Priprava
Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Namastite pekač in ga potresite z moko. Jabolka operite, jih olupite, jim odstranite peščišče in jih zrežite na krhlje. Takoj jih zmešajte z limoninim sokom.
Maslo stopite pri nizki temperaturi. Jajca v skledi stepite z metlico za stepanje, dodajte še sladkor in vaniljev sladkor in vse skupaj stepajte še približno 5 minut. Nato primešajte tekoče maslo in maskarpone. Moko zmešajte s pecilnim praškom, mandlji in limonino lupinico in mešanico postopoma primešajte testu.
Nato ga enakomerno porazdelite po pekaču in po njem razporedite še jabolka. Kolač potresite z 2–3 žlicama sladkorja in ga pecite približno 25 minut. Po koncu peke ga vzemite iz pečice, počakajte, da se malce ohladi, in ga nato potresite s preostalim sladkorjem in postrezite.
Čas priprave: približno 55 minut.
Na kos: približno 290 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 27 g.
Jabolčni zavitek
Nežen, hrustljav in takooooo slasten!
Za 12 kosov potrebujete
- 250 g moke
- 1 žlico olja
- 2 jajci
- ščepec soli
- 400 g jabolk
- sok ene limone
- 300 g puste skute
- 2 rumenjaka
- 1–2 žlici kisle smetane
- 1 žličko mletega cimeta
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 50 g sesekljanih mandljev
- 50 g mandljevih lističev
Priprava
Moko presejte in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite olje, 1 jajce, 125 ml vode in sol ter zgnetite gladko testo. Kroglo premažite z oljem in jo približno 30 minut pustite počivati na hladnem. Olupite jabolka, jim odstranite peščišče in jih zrežite na krhlje. Zmešajte jih z limoninim sokom. Posebej zmešajte skuto, rumenjaka, kislo smetano, cimet in sladkor v prahu. Nato dodajte še jabolka in sesekljane mandlje.
Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Testo tenko razvaljajte na pomokani delovni površini in ga razvlecite še z rokami. Po spodnji tretjini razporedite nadev in testo zvijte. Zavitek nato položite v pekač s prepognjeno stranjo na spodnji strani. Testo premažite z razžvrkljanim jajcem in ga potresite z mandlji. Pecite ga približno 40 minut, po koncu peke pa poprašite s sladkorjem v prahu.
Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 920 kcal, beljakovine: 38 g, maščobe: 62 g, ogljikovi hidrati: 54 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?