Kuhanje rižote vam ne bo vzelo veliko časa, če jo postavite v pečico, pa ga boste prihranili še več.
Rižota s tuno in bučkami iz pečice
Rižoto iz pečice si pripravite, ko nimate časa!
Sestavine:
- 1 čebula
- 1 večja bučka
- konzerva tune v oljčnem olju
- 3 paradižniki
- 1 skodelica riža
- 1 dl belega vina
- sol in poper
- bazilika in origano
- oljčno olje
Priprava:
Pečico pred začetkom priprave zelenjave vključimo, da se segreje.
Čebulo nasekljamo, bučko narežemo na četrtine, odcedimo odvečno olje iz konzerve s tuno in paradižnike narežemo na manjše kose.
Za pripravo uporabimo lonec s pokrovom, v katerem segrejemo oljčno olje, prepražimo čebulo, dodamo skodelico riža in na kratko prepražimo. Med praženjem prilijemo belo vino, nato pa brez presledka dodajamo sestavine po vrstnem redu: nasekljane paradižnike, narezane bučke, tuno in zalijemo z dvema skodelicama vode (na 1 skodelico riža dvakratna količina vode).
Premešamo, solimo, popramo, dodamo baziliko in origano, še enkrat premešamo, pokrijemo s pokrovko in postavimo v pečico. 20 do 25 minut pečemo na 200 stopinjah. Čas pečenja je odvisen od velikosti paradižnikov in bučke, saj vsebujejo precej tekočine, ki jo mora riž vpiti.
Pomladna rižota s hrustljavim tofujem
Sestavine:
- 1/2 žlice olivnega olja
- 1 sesekljana šalotka
- 2 lončka riža
- svež timijan
- 1/2 lončka belega vina
- 4 lončke zelenjavne juhe
- šop narezanih špargljev
- 1 strok sesekljanega česna
- 1 žlica olivnega olja
- sol
- pest sveže špinače in blitve
Za tofu:
- 100 g tofuja, narezanega na rezine
- 1 žlica svetle sojine omake
- 1 žlička sezamovega olja
- 1 žlica sezama
- brizg limoninega soka
- ščepec rdečega čilija
Priprava:
V večji posodi na olivnem olju popražimo šalotko. Dodamo riž in timijan ter zalijemo z vinom, da to izhlapi. Prelijemo s polovico juhe in kuhamo. Ko tekočina izgine, počasi dodajamo več juhe in ponavljamo, dokler riž ni skuhan. Kuhamo ga toliko minut, kot piše na embalaži, vendar ga poskusimo kako minuto prej, da ga ne razkuhamo.
Med tem pripravimo marinado za tofu. Zmešamo vse sestavine in v njih mariniramo tofu.
Na ponvi segrejmo olivno olje in spečemo česen in šparglje – približno 5 minut. Ko je riž skuhan, dodamo šparglje, špinačo, blitvo ter pokrijemo. Enkrat ali dvakrat premešamo, da se špinača in blitva zmehčata. Tofu popečemo kar v isti ponvi, v kateri smo prej pekli šparglje. Segrejemo jo in popečemo rezine na vsaki strani približno za 2 minuti.
Recepta so prispevali Danilo – avtor bloga Easy recepti in sestri Sandra in Anja – avtorici bloga DearKitchen.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?