Svinjina in rum? Zakaj pa ne?
Sestavine (za 4 krofe premera približno 5 cm):
Rjava plast:
- 2 svinjski ribici po 0,5 kg
- sol in poper po okusu
Marinada:
- 0,5 dl temnega ruma
- 1 dl pomarančnega soka (brez dodanega sladkorja)
- 0,5 dl limetinega soka
- 4 žličke soli
- 1 žlička popra
- 2 žlički origana
- 2 žlički mete ali pepermince
- 1 zdrobljen lovorjev list
- pol čebule, narezane na lističe
- nasekljane pol glave česna
- 3 žlice nasekljanega zelenega koriandra (ali peteršilj)
Priprava:
Naredimo marinado in jo stresemo v večjo plastično vrečko ter dodamo meso. V hladilniku naj se marinira vsaj 6 ur oziroma čez noč. Meso vzamemo iz vrečke in odstranimo vso čebulo, ogrejemo na sobno temperaturo in ga na vročem žaru na direktni vročini pečemo 5 minut, da se močno zapeče in nato na indirektni vročini, dokler nam termometer, vsajen v sredino, ne pokaže 75 stopinj (vse nad 65 stopinj bo v redu), kar znese okoli 30 minut.
Temperaturo začnemo preverjati po 20 minutah, da ne zamudimo točke, ko bo meso postalo presuho. Debelejše zahteva več časa, tja do 45 minut vsega skupaj. Prestavimo na krožnik, kjer naj meso počiva 5 minut, pokrito z alufolijo, ker bodo tako sokovi ostali v mesu in bo resnično sočno. Če jo želimo speči v pečici, jo ogrejemo na 200 stopinj in medtem ribico dobro zapečemo z vseh strani na ponvi. Pečemo še približno 20 minut. Pokrita z alufolijo naj zunaj pečice počiva 5 minut. Meso narežemo diagonalno na lističe in takoj serviramo.