Za 4 osebe potrebujete:
• 800 g svinjine (vratovina)
• sol, sveže mleti črni poper
• olje za polivko in peko
• 2 mladi čebuli
• 2 stroka česna • 600 g graha
• 1 majhen šopek sveže mete
• olivno olje • 50 g parmezana
Priprava:
1 Očistite meso, ga zrežite na rezine in jih lahno potolcite. Začinite jih s soljo in poprom ter premažite z oljem.
2 Olupite in sesekljajte mladi čebuli in česen. V ponvi segrejte olje in na njem oboje na hitro popražite.
3 V kozico dajte grah in oprane lističe mete, prilijte približno 100 ml vode, kozico pokrijte in vse skupaj pustite vreti 5 minut. Nato grah odcedite, dodajte praženo mlado čebulo s česnom in sol ter vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom. Nato dodajte nekaj žlic olivnega olja in nastrgan sir. Premešajte in začinite s soljo in poprom.
4 V segreti naoljeni ponvi na visoki temperaturi zrezke rjavo zapecite z obeh strani. Za 5 minut jih nato postavite še v pečico, segreto ns 180 stopinj. Postrezite z grahovim pirejem.
Foto: Profimedia