TO žito zavira apetit in pospešuje presnovo - vključite ga v svojo prehrano

TO žito zavira apetit in pospešuje presnovo - vključite ga v svojo prehrano (foto: Profimedia) Profimedia
7. 2. 2023

Zagotovo ste že slišali za ječmen, a kako pogosto ga uživate? Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi ga morali redno vključevati v svojo prehrano.

Portal glamour.com poroča o študiji, v kateri se je izkazalo, da redno uživanje ječmena lahko pripomore k bolj uspešnemu hujšanju. Ker uravnava raven krvnega sladkorja, je odlična izbira tudi za sladkorne bolnike.

Ječmenov kruh je odličen za tiste, ki hujšajo

V raziskavi je polovica udeležencev 3 dni uživalo ječmenov kruh, druga polovica pa običajen, pšenični kruh.

Izkazalo se je, da je bila presnova posameznikov, ki so uživali ječmenov kruh, boljša še 14 ur po obroku. Prav tako je njihova raven sladkorja bila nižja, udeleženci pa so poročali, da občutijo večjo sitost.

Sklepamo lahko, da torej ječmen podaljšuje občutek sitosti in pospešuje presnovo, zaradi česar je to žito odlična izbira za vse, ki hujšajo.

Pozitivni učinki ječmena

Uživanje ječmena je odlična preventiva pred sladkorno boleznijo in srčno-žilnimi boleznimi. Priporočljivo je tudi za sladkorne bolnike. Poleg že naštetih učinkov pa ječmen pozitivno vpliva tudi na hormone, ki uravnavajo presnovo in apetit ter zmanjšujejo vnetja. 

Kako ga uživati?

Kot nadomestek belega kruha si lahko privoščite ječmenov kruh in tako svojemu telesu zagotovite bolj zdravo alternativo. Ječmen se odlično obnese tudi v juhah in enolončnicah, številni pa ga uporabljajo tudi kot nadomestek belega riža.

Obrok, ki vsebuje ječmen, vas bo nasitil za dolgo časa, obenem pa bo pospešil vašo presnovo in vas zaščitil pred določenimi obolenji.