Jajca so vsestransko uporabna za hitro pripravljene jedi, polne beljakovin, ki poskrbijo za daljšo sitost in mnogi si brez njih ne predstavljajo zajtrka.
Prav tako so jajca bogat vir antioksidantov, ki pomagajo ščititi telesne celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali in s tem povezane bolezni srca.
Med drugim so tudi polne vitaminov in mineralov, pomagajo pa tudi pri hujšanju, saj so zaradi vsebnosti beljakovin hranljiv obrok. Nekateri strokovnjaki pa opozarjajo, da je pozornost potrebno nameniti vplivu jajc na povišan holesterol, ki je povezan z uživanjem prevelike količine.
Tveganja se razlikujejo glede na posameznika
Tveganje, ki je povezano z zaužitjem prevelike količine jajc in povišanim holesterolom, se razlikuje med posamezniki glede na genetiko, družinsko anamnezo, načinom priprave in splošno prehrano. Prav tako je potrebno upoštevati tudi količino skupnega holesterola v živilih, ki jih zaužijete tekom dneva in niso jajca.
V manjši raziskavi pri 38 zdravih odraslih so raziskovalci ugotovili, da že 3 jajca na dan izboljšajo ravni LDL in HDL ter razmerje med LDL (slabim holesterolom) in HDL (dobrim holesterolom). Strokovnjaki sicer svetujejo da se ne preseže dveh jajc na dan, mnogi celo predlagajo samo eno.
V raziskavi odraslih Korejcev so ugotovili, da uživanje 2 do 7 jajc na teden pomaga vzdrževati visoko raven holesterola HDL (dobrega holesterola) in zmanjša tveganje za metabolični sindrom. Uživanje dveh ali več jajc dnevno naj ne bi imelo enakih zaščitnih učinkov.
Na količino zaužitih jajc ima vpliv tudi zdravstveno stanje
Nekatere raziskave kažejo nekoliko drugače. V raziskavi, ki je vključevala skoraj 200.000 ameriških veteranov, so povezali uživanje samo enega jajca na dan z rahlo povečanim tveganjem za srčni napad. Učinek je bil najmočnejši pri bolnikih s sladkorno boleznijo ali prekomerno telesno težo. To kaže na dejstvo, da splošno zdravstveno stanje posameznika vpliva na to, koliko jajc je dnevno varno zaužiti.
Tudi v drugi raziskavi, kjer so preučili več kot 100.000 odraslih, so se dokopali do ugotovitev, da so starejši odrasli, ki so jedli več kot 5 ali 6 jajc na teden, imeli 30 odstotkov večje tveganje za bolezni srca.
Koliko jajc je dnevno priporočljivo pojesti?
Če imate visok holesterol LDL, prekomerno telesno težo ali kakšno kronično bolezen, kot sta sladkorna in bolezni srca, je morda najbolje, da ne zaužijete več kot 1 jajce na dan ali 4-5 jajc na teden. Ob tem je priporočljivo, da se pogovorite z zdravnikom, dietetikom ali usposobljenim zdravstvenim delavcem in se potem odločite, koliko jajc boste zaužili na dan oziroma na teden.
Za zdravo odraslo osebo z normalnimi ravnmi holesterola, pa sta lahko 1 do 2 jajci na dan varni in celo koristita zdravju srca. Pri tem je potrebno dodati, da je najbolje, da jih zaužijete kot del uravnotežene prehrane. Prav tako je pomembna priprava, zato jih na primer namesto z maslom, pripravite z avokadovim oljem. Namesto slanine in predelanega mesa, pa dodajte zelenjavo.
Vir: zadovoljna.nova.rs
Preverite tudi Aktivni podkast:
V epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.
Prisluhnite mu tukaj:
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"