Najbolj zdravo je tisto, kar nam narava v danem trenutku ponuja. Zato jejte sezonsko in lokalno! Poglejmo seznam živil, ki so trenutno na sporedu in si jih lahko privoščimo v izobilju.
Naši predniki so jedli le sadje in zelenjavo, ki je uspevala v tistem času. Danes želimo vse in ves čas. Pozabljamo pa, da paradižnik pozimi dozori pod umetno svetlobo v rastlinjakih in ne vsebuje hranil, pač pa veliko mero dodatkov.
Sezonsko sadje in zelenjava so tista živila, ki so v določenem geografskem območju, času in podnebnih razmerah zrela za pobiranje oziroma spravilo z vrta ali njive. Čas obiranja je navadno skladen tudi s časom, ko je okus sadja ali zelenjave na vrhuncu. To živilom daje dodatno sočnost in največjo vrednost hranil, ki jih le-ta vsebuje.
To naj bi bil tudi čas, ko je določeno živilo na tržišču najcenejše in najbolj sveže.
Potrebujete razloge, da jeste tako kot so jedle naše babice in dedki?
- Sezonska hrana ima več hranil, boljši okus in svežino. Ima več antioksidantov, vitaminov in mineralov.
- Ne izgubi toliko hranil v dolgem transportu ter ne vsebuje toliko aditivov in pesticidov. Naša hrana naj bi namreč v povprečju prepotovala med 2400 in 4000 kilometrov preden pride na naše krožnike.
- Poletni sadeži vsebujejo veliko vode in blagodejno delujejo na naš organizem v toplejšem času, saj ga ob veliki vročini hladijo.
- Poleg tega pridelava in transport sezonskega sadja in zelenjave manj obremenjuje okolje in tako zmanjšate ogljični odtis, porabo fosilnih goriv in izpust toplogrednih plinov.
- Podpirate in krepite lokalno skupnost.
Zato uživajte tisto, kar narava v danem trenutku ponuja.
V juniju so na sporedu:
- Češnje
- Jagode
- Maline
- Marelice
- Rukola
- Šparglji
- Borovnice
- Rabarbara
- Bezeg
- Redkvice
- Solata
- Špinača
- Blitva
- Radič
- Por
- Mlada čebula
- Zelišča
+ cvetača, brokoli, fižol, grah, ohrovt, zelje.
- Preberite si še: Zelenjava, ki ima največ beljekovin
Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem