To je recept za najbolj okusen prebranec, ki je točno takšen, kakršnega so pripravljale naše babice.
Ta tradicionalni prebranec se pripravlja iz belega fižola in karamelizirane čebule, okus pa je tako poln in bogat, da ga boste z veseljem pripravljali znova in znova. Priprava se začne dan prej, ko namočite fižol, narejen prebranec pa lahko shranite v hladilniku in ga imate za nekaj dni.
Ne spreglejte:
- V Sloveniji vedno več zavajujočega oglaševanja prehranskih dopolnil: pristojni obljubljajo strožje ukrepe
- Pripravite si ga takoj, ko začutite, da se vas loteva prehlad: napitek iz 5 sestavin, ki odganja viruse
Sestavine:
- 500 g suhega belega fižola
- 1 lovorjev list
- 100 ml olja
- 6 glav čebule
- 8 strokov česna
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1 pest svežega peteršilja
- Sol in poper po okusu
Priprava:
- Beli fižol čez noč namočite v večji količini hladne vode. Naslednji dan ga odcedite in prestavite v velik lonec. Dodajte lovorjev list in vse skupaj zalijte z vodo.
- Lonec pristavite na štedilnik, na močan ogenj. Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo in kuhajte približno uro in pol, dokler fižol ne postane mehak. Nato fižol znova odcedite in shranite nekaj tekočine od kuhanja.
- Medtem, ko se fižol kuha, olupite ter drobno nasekljajte čebulo in česen. V večjo ognjevarno posodo dodajte olje in nasekljano čebulo. Čebulo pražite na srednjem ognju približno 30 minut, dokler ne porjavi in postane lepljiva. Če se začne prijemati na dno posode, dolijte malo vode. Zadnjih 10 minut kuhanja dodajte še česen in mleto sladko papriko.
- V praženo čebulo umešajte odcejen fižol ter prilijte 750 ml tekočine od kuhanja. Jed začinite po okusu. Posodo pustite odkrito in jo prestavite v pečico, ogreto na 180°C. Pecite približno 1 do 1,5 ure, pri čemer prebrbanec večkrat preverite in po potrebi dodajte še malo tekočine od kuhanja, da se prebranec ne izsuši.
- Ko je prebranec pečen, ga vzemite iz pečice in pustite, da se nekoliko ohladi. Po vrhu posujte sesekljan peteršilj ter postrezite.
Dober tek!
Vir: kafe.rs
Bonus video: Nova epizoda Aktivni podkasta
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?