Vitamin D je ključen za zdrave kosti, mišice, živčevje in močan imunski sistem, zato je dobro vedeti, kje ga najdemo v obilju.
Losos velja za enega najboljših naravnih virov vitamina D – 100-gramska porcija vsebuje skoraj 400 mednarodnih enot (IU) tega pomembnega vitamina. A obstajajo tudi druga živila, ki ga vsebujejo še več.
Ribje olje iz jeter polenovke
Ribje olje iz jeter polenovke vsebuje bistveno več vitamina D kot losos – že ena sama žlica ga zagotovi okoli 1350 IU, kar je skoraj trikrat več kot porcija lososa. Pridobivajo ga iz jeter polenovke, na voljo pa je v lekarnah in specializiranih trgovinah.
Okus je sicer izrazito ribji, vendar ga lahko zmešate s pomarančnim sokom, jogurtom ali smutijem. Če so ti napitki dodatno obogateni z vitaminom D, je vnos tega hranila še višji, poročajo na portalu index.hr.
Gobe, izpostavljene UV-svetlobi
Tudi gobe, ki so bile izpostavljene UV-svetlobi, so odličen vir vitamina D. Na embalaži je običajno označeno, da gre za z vitaminom D bogate gobe, sicer pa lahko kupite tudi običajne gobe in jih pred uživanjem postavite na sonce.
Predsednica združenja The Mushroom Council, Amy Wood, pojasnjuje, da približno 70 gramov gob – to je okoli šest srednje velikih – vsebuje med 800 in 1200 IU vitamina D. Priporoča, da jih pripravite z olivnim oljem, saj to izboljša absorpcijo vitamina.
Postrv
Sladkovodna šarenka (vrsta postrvi) vsebuje več vitamina D kot losos – v 85-gramski porciji ga je okoli 645 IU. Nutricionistka Morgan Walker, svetuje, da jo pripravite v pečici, na žaru ali v ponvi – z dodatkom limone, zelišč in česna. Odlično se poda tudi k zelenjavi ali žitom kot del uravnoteženega obroka.
Živila, ki so primerljiva z lososom
Nekatera živila vsebujejo približno enako količino vitamina D kot losos. Sem sodijo:
- sardine v konzervi (162 IU na 85 g),
- tuna v konzervi (229 IU na 85 g),
- sled (113 IU na 100 g),
- nesladkanosojin napitek (120 IU na 240 ml),
- kravje mleko (111 IU),
- kefir z manj maščobe (100 IU) in
- pomarančni sok (100 IU).
Vir: index.hr