Kvinoja vsebuje veliko beljakovin in vlaknin ter je eno izmed najbolj hranljivih živil na svetu. Zrna kvinoje bi lahko imenovali tudi osmo čudo sveta. Vsebujejo kar dvakrat več beljakovin od običajnih žit, manj ogljikovih hidratov in še merico zdravih maščob za povrh.
Poleg tega jo uvrščajo med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za izgradnjo mišic tako kot meso, jajca ali mlečni izdelki.
Kvinoja ima slasten okus po oreščkih, ki nas hitro zasvoji, skuhamo jo hitreje od riža in jo lahko uporabljamo za pripravo pilavov oz. džuveča, rižot ali bolje rečeno kvinot, solat, juh in celo sladic. Kvinoja je ponavadi na policah z zdravo prehrano v večjih samopostrežnih trgovinah in je glavna zvezda v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano.
Najbolj preprosto jo skuhamo tako kot testenine. V velik lonec nalijemo vodo, jo zavremo, dodamo poljubno količino kvinoje in kuhamo, dokler se ne zmehča, približno dvajset minut. Vse skupaj stresemo na cedilo, dobro odcedimo in počakamo, da se ohladi.
Če želite pri roki vedno imeti zdravo prilogo, skuhajte celo goro kvinoje, jo naložite v plastične posodice in shranite v hladilniku. V mikrovalovni pečici jo lahko pogrejete v eni minuti in postrežete s čimerkoli – tako kot riž ali testenine.