Hrana, ki poveča stres

24. 3. 2009
Deli

Nekatera živila je treba uživati previdno, saj lahko celo povečajo stres in s tem poslabšajo naše razpoloženje. Eden največjih pospeševalcev stresa je nedvomno kofein, ki se skriva v dnevnih kavah in kapučinih.

Rjava tekočina sprva sicer res deluje na nas kot poživilo, a kmalu začutimo tudi živčnost in nelagodno počutje. Vse skupaj lahko poslabša še kofein v kokakoli.

Tudi konzervans benzojska kislina, ki se skriva v majonezi, v konzerviranem mesu, solatnih prelivih in žvečilnih gumijih, je snov, ki hitro sproži tipične simptome stresa – na primer pokažejo se madeži na obrazu in vratu. Benzojska kislina se na deklaracijah skriva pod oznako E 210.

Tudi histamin, ki se skriva v svežih jagodah, črnem vinu, nekaterih sirih, prekajenem mesu, salamah pa tudi v konzerviranem tunovem mesu, povzroča stres. Po zaužitju se lahko pojavijo enaki simptomi kot pri alergijski reakciji, kar pa ne pomeni, da smo alergični na tunino, ampak le na konzervans. Po zaužitju velikih količin histamina smo tudi hitro utrujeni in nerazpoloženi.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"