Orehi vsebujejo najvišje koncentracije maščobnih kislin omega 3 med vsemi oreščki, poleg tega pa so pokazali odličen potencial tudi na področju nadzorovanja telesne teže.
V skladju z znanstveniki z univerze Loma Linda naj bi uživanje orehov (4 do 6 polovic) pred obroki uspešno znižalo raven lakote in pripomoglo k manjšemu vnosu kalorij.
Iz orehovih jedrc pa se pridobiva tudi olje, ki je večnamensko uporabno.
Zakaj je priporočljiva uporaba orehovega olja?
- Vsebuje maščobne kisline omega 3, ki pomagajo pri zdravljenju kroničnega bronhitisa in pljučnega edema pri kadilcih in bivših kadilcih.
- Pomaga pri ohranjanju gibčnosti sklepov, revmatičnemu vnetju sklepov in pri zmanjšanju bolečin, izzvanih z vnetji sklepov.
- Olje iz orehovih jedrc ima tudi veliko vitamina E, ki je naravni antioksidant in ščiti žile pred staranjem ter pred kuperozo kože (pokanje žil).
- Orehovo olje ne vsebuje holesterola, ki povečuje nevarnost za pojav ateroskleroze in njenih zapletov, kot so možganska kap, naravno orehovo olje pa ščiti pred boleznimi srca in ožilja, predvsem pred možgansko in srčno kapjo.
- Ščiti žile pred predčasno poapnitvijo in staranjem.
- Olje ščiti živčne in možganske celice ter arterije pred oblogami, delovalo naj bi tudi rahlo odvajalno, z njim so včasih zdravili ledvične kamne, otročnice pa so ga jedle za boljše mleko, izboljševal pa naj bi tudi krvno sliko.
- Študije so pokazale, da redno uživanje orehovega olja zniža stopnjo umrljivosti zaradi ishemičnih bolezni srca in miokardialnega infarkta ter znižuje raven holesterola v krvi.
- Olje blaži srbečico, prhljaj, kožo vlaži, blaži opekline, blagodejno vpliva na želodčno kislino, blaži bolečine ust ter zlate žile.
- Zdravi luskaste ekceme, akne, lišaje, in druge kožne bolezni.
Preberite tudi: Najljubša hrana možganov: orehi
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?