Zakaj jabolk ni dobro jesti po 18. uri

Zakaj jabolk ni dobro jesti po 18. uri (foto: Profimedia) Profimedia
29. 4. 2022

Če bi vam ponudili čokoladico in jabolko, bi seveda izbrali jabolko. Kajne?

Jabolka imajo številne dobrodejne lastnosti za zdravje. So odličen vir antioksidantov, vitaminov, mineralov, vlaknin in drugih koristnih spojin. Težko boste zgrešili, če se dan odločite začeli z jabolkom. Različnih sort in okusov pa je toliko, da je skoraj nemogoče, da bi se jih kmalu naveličali.

Ste tudi že slišali, da jabolk ni dobro jesti po 18. uri?

Ali katerokoli drugo sadje pravzaprav. Nekateri celo trdijo, da naj sadja ne bi jedli po 14. uri.

Preverimo, za kaj natančno gre …

Profimedia

Zakaj naj bi se jabolkom (pozno) zvečer izogibali?

Naravne kisline v sadežu vplivajo na izločanje želodčne kisline in povzročajo nelagodje, poroča The Sun. Lahko so tudi razlog za prebavne težave, kar bo pokvarilo vaš spanec. Najboljši čas za jabolko naj bi bilo zato jutro.

Kakorkoli, informacije niso podprte s študijo in – kot so v zvezi z 'najboljšim časom za uživanje sadja' zapisali na spletni strani healthline.com: tu res ni logike.

Nekateri viri tudi navajajo, da živila, ki vsebujejo veliko sladkorja, vključno s sadjem, povzročijo dvig sladkorja v krvi in to naj bi prebudilo prebavni sistem. Katerokoli živilo, ki vsebuje ogljikove hidrate, povzroči začasen dvig krvnega sladkorja. Prebavni sistem pa je ves čas v pripravljenosti za delo – v trenutku, ko se hrana dotakne vašega jezika, ne glede na čas v dnevu, še pišejo na strani Healthline.

Kaj pa sadje po 14. uri?

Profimedia

Zdi se, da to "pravilo" izhaja iz 17-dnevne diete. In tudi v tem primeru se povezuje s sladkorjem v krvi.

Sadje (ali katerakoli druga živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate) dvigne raven krvnega sladkorja. Če si to privoščite kasneje v dnevu, telo pred odhodom v posteljo ne zmore stabilizirati sladkorja v krvi, kar povzroči pridobivanje teže.

A tudi v tem primeru ni dovolj dokazov, ki bi potrdili, da se sladkor v krvi zaradi določenih živil po 14. uri povzpne bistveno višje kot sicer, torej ob kateri drugi uri. Prav tako ni dokazov, da bi zaradi sadja, ki si ga privoščite v popoldanskem času, pridobili na teži. (Seveda govorimo o zmernem uživanju in ob predpostavki, da se tudi sicer prehranjujete zdravo.)

Veliko dejavnikov določa, ali se bo energija iz hrane porabila za energijo ali shranila v obliki maščob, vendar izogibanje sadju po določeni uri ni eden izmed teh. Ni dokazov, da bi izogibanje sadju v popoldanskem času preprečilo ali povzročilo pridobivanje teže.

Sadje je dobro kadarkoli v dnevu. V zmernih količinah seveda!

Zato, če nimate specifičnih prebavnih težav in če niso prisotne katere druge omejitve, si jabolko verjetno lahko privoščite kadarkoli.

Sicer pa – saj veste –, če se pojavijo težave, kakršnekoli, v zvezi s čimerkoli, se je vedno treba posvetovati s strokovnjakom.

Preberite še: