Žar za poletni čar

27. 6. 2002

Na žaru lahko pripravite še kaj drugega kot le zrezke in hamburgerje. Tukaj je sedem hranljivih in malomaščobnih izgovorov, da zakurite ogenj.

Zaradi mesnatosti so jurčki idealni za pečenje na žaru. Glave jurčkov namažite z olivnim oljem in popecite 2 minuti na vsaki strani. Vrzite jo v žemljo, dodajte solatni list in paradižnik in dobili boste odličen vegetarijanski burger.

S koruznih storžev, ki jih boste spekli na žaru, najprej potegnite zunanje liste do polovice in storže znotraj očistite oziroma odstranite svilo. Nato liste zopet potegnite na storž in jih zavežite z vrvico ali s tankimi koščki listov. Namočite storže v vodo za pol ure. Koruzo pecite na žaru z listi vred približno 20 minut in jo redno obračajte.

Bučke razpolovite po dolžini in jih pecite na vsaki strani od 3 do 5 minut. Narežite na 1 cm debele kose in servirajte. Če imate raje kolobarje, narežite bučke na 1 cm debele kroge in pecite po 2 minuti na vsaki strani.

Da boste iz rdečih, zelenih ali rumenih paprik izvabili naravno sladkobo, jih najprej prerežite na pol, odstranite semenje in pecite od 3 do 5 minut na tisti strani, kjer je koža. Nato jih obrnite in na drugi strani pecite še od 1 do 3 minute. Narežite jih na trakove.

Osnove pečenja zelenjave

Dobro zakurite žar. Pecite zelenjavo nad vročim belim ogljem (ali na HIGH na plinskem žaru). Ne začnite na hladno. Da se bo zelenjava hitro in enakomerno popekla, ne sme biti premrzla. Zato jo vzemite iz hladilnika nekoliko prej in pustite, da se ogreje na sobno temperaturo. Pravočasen umik. Zelenjava se peče še po tem, ko jo umaknemo z žara - zato jo odstranite z žara malce prej, preden je do konca pečena. Dobro jo naoljite. Da zelenjava ne bo trda kot vojaški čevelj, jo, preden jo položite na žar, pomažite z malo olivnega olja.

Razpolovite

jajčevce po dolžini ali jih narežite v debele »zrezke«. Pecite jih, dokler lepo ne porjavijo, približno od 3 do 5 minut na vsaki strani.

Če k zelenjavi dodate meso, narežite vse sestavine na približno enake kose. Če uporabljate lesena nabodala, jih za 30 minut namočite v vodi, preden nanje nabodete hrano.

Pecite jih na visoki temperaturi približno od 10 do 15 minut in jih redno obračajte, da se ne zažgejo. Ko je meso pečeno, so nabodala pripravljena (zarežite v kos piščanca ali ribe in preverite, ali je meso do konca pečeno). Koščki zelenjave z ribo ali s piščancem so najboljša nabodala. Drugo meso se bo peklo dalj časa, zato je najbolje, da ga pečete samostojno na drugem nabodalu.

Bruschetta s paradižniki:

8 majhnih paradižnikov zarežite po dolžini, a pri tem pazite, da jih ne razpolovite. Nežno jim odstranite semena in jih očistite. Na pomaščenem žaru jih pecite kakih 12 cm nad ogljem približno 5 minut.

Obrnite jih in pecite še 2 minuti. Na plitvem krožniku medtem zmešajte 2 žlici riževega vina, 2 žlički olivnega olja, žličko in pol narezanega svežega timijana in bazilike ter narezan strok česna. Po-ložite pečene paradižnike na krožnik, polijte jih z omako in pokrite marinirajte približno eno uro. Vsakega od paradižnikov servirajte na rezini francoske bagete.

Na obrok (2 bruschetti): 87 kalorij, 3, 2 g maščobe

Da se boste letos tudi vi izkazali za mojstra žara in njegovih dobrot, si zapomnite naslednja priporočila in recepte.

Končno je prišel čas, ko lahko tudi moški, ki ne znajo speči niti jajca na oko, postanejo pravi predmet občudovanja in oblizovanja.

Punce jim brez pripomb narežejo paradižnik in čebulo, potem pa jih le nemo občudujejo, kako spretno pripravljajo žar, strokovno zakurijo ogenj in z občutkom šefa kuhinje nanj naložijo posebej za ta svečani trenutek pripravljeno meso in zelenjavo.

Nato skupaj z žarom vrejo od zadovoljstva in profesionalno škropijo naokoli s pivom - tako sebe kot hrano - in po znanstvenem preverjanju stopnje zagorelosti hrane svečano vesoljnemu svetu predstavijo svoje mojstrovine.

A pozor. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je pečenje na žaru preprosto in da ga nagonsko obvlada že vsak polnoleten moški, vam ne bo škodilo nekaj koristnih nasvetov, da boste svojo publiko še bolj očarali.

Izberite žar, ki vam ustreza

Prva in najosnovnejša stvar, ki jo boste potrebovali, je seveda žar. Te dobite že v skoraj vsaki večji trgovini in na bencinski črpalki. Prevladujejo predvsem tri vrste - električni žar, plinski žar in žar na oglje. Za tiste, ki imajo radi udobje brez prevelikih priprav in čiščenja, sta vsekakor primernejša plinski in električni žar.

Lažje ju boste prižgali, sta bolj vsestranska, imata stalen vir toplote in ta se bolje porazdeli po plošči, zato se hrana enakomerneje peče. Vendar se s tem oropate tistega primarnega vznemirjenja, ki ga občuti vsak moški, ko karkoli zakuri - in gotovo je bolje zakuriti žar kakor sosedov skedenj.

Toda pozor! Oglja nikakor ne prižigajte z bencinom ali s parafinom, saj pustita na hrani ogaben okus. Uporabite lahko milijon drugih pripomočkov, ki jih dobite v trgovinah (kocke, brikete v vrečki itd. ), ali pa se zadeve lotite kar po klasični metodi z dračjem in s papirjem. Da boste hrano lažje obračali in jo mazali z oljem, si kupite tudi set pripomočkov za žar (prijemalke, čopič za olje …), rokavico za kuhanje in papirnate brisače.

Pri izbiri žara bodite pozorni, da je na rešetki dovolj prostora, da ni prevelike razdalje med rešetkami in da lahko postavljate rešetke v različni oddaljenosti od oglja.

Vsi tisti, ki se jim ne da postavljati žara in s seboj vlačiti oglja ali plinske bombe, pa se lahko odločijo za prenosne žare za enkratno uporabo. Ti so idealni predvsem za popoldanski piknik v dvoje, ko sta vam pomembna le hrana in partner, mučnim pripravam in čiščenju žara pa bi se raje izognili.

Mesni užitki

Kaj vse lahko damo na žar, ve skoraj vsak prvošolček. Poleg običajnih jedi, kot so čevapčiči in hamburgerji, bodo izvrstni zrezki pljučne pečenke, piščanca, purana ali svinjine.

Naložite lahko tudi ribe (losos, tuna, sardine, orada, zobatec, ciplji, skuše) in morske sadeže (sipe, kalamare, škampe). Čeprav je meso na žaru izredno dobro že čisto brez dodatkov, bo okus še boljši, če ga prej marinirate ali natrete z različnimi začimbami. Če nimate časa, da bi sami naredili marinado ali zmešali začimbe, jih lahko kupite že pripravljene v vsakem hipermarketu ali specializiranih trgovinah.

Kako pečemo meso

Načeloma meso na žaru sprva močno popečemo in ga potem pečemo še naprej na delu žara, ki ni tako vroč, oziroma pomaknemo rešetke bolj stran od oglja. Piščančje nogice pečemo približno 10 cm, zrezke in nabodala pa od 6 do 8 cm od oglja.

Meso moramo pred pečenjem namazati z oljem in ga nato mazati tudi med peko. Če boste pekli cele ribe, jih prej oluskajte, odstranite drobovino, splaknite in obrišite. Ob strani jih zarežite, posolite, prelijte z malce olivnega olja in pustite stati. Na žaru jih popečete enkrat na eni in potem še na drugi strani. Ribe premikajte šele, ko so na eni strani zapečene, sicer se bo koža od-lupila. Za mazanje z oljem lahko med peko uporabite tudi vejico rožmarina.

Meso ponudite z zelenjavo na žaru, najrazličnejšimi omakami, man- govim chutneyjem, s kečapom, z mlado čebulico oziroma s tistim, kar vam dopušča domišljija.

Kot vsaka druga stvar tudi pečenje na žaru zahteva vajo, ki naredi mojstra. Zato skočite v klet po žar, priskrbite zaboj piva, povabite prijatelje in pripravite piknik, kot se šika.

Marko Prijatelj