5 znakov, da v vaši prehrani primanjkuje beljakovin

5 znakov, da v vaši prehrani primanjkuje beljakovin (foto: Profimedia) Profimedia
26. 5. 2017

Morda se vam zdi, da jeste uravnoteženo prehrano, vendar čutite, da z vašim telesom ni vse v najlepšem redu. Razlogi so različni, med drugim tudi pomanjkanje beljakovin. Preverite, kako lahko to opazite.

Občutite šibkost

Mišično tkivo je kompleksno, sestavljeno iz beljakovin, drugih snovi in štirih petin vode. Torej morate zaužiti dovolj beljakovin, da bo mišično tkivo raslo in ne propadalo. Rezultat zmanjšanja mišične mase: počutili se boste šibke in tudi na treningu ne bost mogli dati vsega od sebe.

Ne morete izgubiti teže

Zaradi zmanjšanja mišične mase in posledično upočasnjenega metabolizma se bo številka na tehtnici ustavila. V dieto bi morali torej vnesti več beljakovin, ki nudijo občutek sitosti dlje časa in preprečujejo poželenja po nezdravih prigrizkih. Teža, ki jo boste izgubili tako, bo pomenila kurjenje maščob in ne mišic.

Pogosto zbolite

Vaše mišice niso edine, ki potrebujejo beljakovine. Beljakovine so tudi sestavni del imunskega sistema. Kadar jih ne dobivate dovolj, telo kot gorivo prične izkoriščati celice, ki se borijo proti bacilom. Zato zbolite pogosteje in dlje okrevate po praskah, odrgninah ter okužbah.

Izpadanje las

Proteini so tudi gradniki celic (ne le mišic), vključno z lasmi, kožo in nohti. Da bi privarčevalo energijo in ohranilo beljakovine, telo vstopi v fazo počitka. To pomeni, da takrat lasje pričnejo izpadati in se stanjšajo.

Vedno ste lačni

Vzrok lakote je lahko veliko stvari, med drugim tudi dehidracija in pomanjkanje beljakovin v prehrani. Če ste vedno lačni in si med večjimi obroki naredite več malic, vam telo želi povedati, da potrebuje proteine. Ti uravnavajo krvni sladkor in nudijo zadovoljujoč občutek do naslednjega obroka.

Preberite tudi: