Zelišča z domačega vrtička

21. 5. 2012
Deli
Zelišča z domačega vrtička  (foto: Luka Arnuš)
Luka Arnuš

Prišel je čas, da zasadimo svoj kuhinjski vrtiček. Svoja najljubša zelišča, ki jih vedno želimo imeti pri roki, da lahko ustvarjamo kuhinjske čarovnije. Košček zelenega življenja, ki opojno zadiši, ko se ga dotaknemo z rokami, in daje moč naši ustvarjalnosti.

Izberimo sadike iz ekološke vzgoje, ki so odpornejše pa tudi bolj izrazitih okusov in arom. V moji kuhinji nikakor ne gre brez rožmarina, bazilike, origana, timijana, žajblja, šetraja, sivke in citronke. Letos sem stalni zbirki dodala še stevio, kari in vinsko rutico.

Sem ljubiteljica aromatičnih zeli. Všeč so mi preproste jedi, ki jih poudari ena izrazita aroma. Le redko kombiniram več začimbnic hkrati. Vsaka se mi zdi tako zelo posebna, da želim, da v mojih jedeh zaživi v vsej svoji edinstvenosti.

Zelišča jed začinijo, nas zdravijo ter hkrati delujejo še na zelo subtilnih ravneh, ki se jih niti ne zavedamo.

Stebla sivke in rožmarina, ki jih uporabimo kot kadilo, očistijo energijo hiše, baziliki različni narodi pripisujejo božanske lastnosti, šetraj prebuja spolno slo, z origanom pa so se nekoč branili čarovnic.

Uporaba teh dišečih rastlinic je pestra.

Sivka, ki jo nasadimo med vrtnice, odganja uši, ko jo posušimo in shranimo v omari, pa molje.

Bazilika varuje nasad paradižnikov pred boleznimi, če pa jo posadimo blizu vhoda v hišo, odganja komarje.

Enako deluje tudi citronka. Zasadimo jo v dolga korita in postavimo na okna. Nežen poletni vetrič nam bo skozi odprta okna vse poletje prinašal sladek limonast vonj, ki očisti misli, ponoči pa bo citronka odganjala nadležne obiskovalce.

Ko bodo dozorele goriške kalanke, pa lahko naredimo še odlično breskovo marmelado s citronko.

Zelišča z domačega vrtička me razveseljujejo vse poletje, nekatera pa tudi pozimi. Origano zime ne preživi, zato ga, ko bujno raste, posušim in si pripravim domačo začimbo brez primere.

Iz najljubših zelišč pa lahko pripravimo tudi aromatična olja. Lističe namočimo v najboljše oljčno olje in jih pustimo v temnem in hladnem prostoru od 15 do 30 dni. Precejeno olje hranimo v hladilniku in ga porabimo v nekaj tednih.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja v reviji Lisa, foto: Luka Arnuš

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?