Ga uživate dovolj pogosto? Ta zimska stalnica znižuje holesterol in pomaga pri artritisu, še posebej pa je močna pri hujšanju in želodčnih težavah

11. 1. 2024
Deli
Ingver je pri nas vedno bolj priljubljen in to so njegove zdravstvene koristi. (foto: Profimedia)
Profimedia

V tem letnem času je še posebej dragocena.

 

Ingver je živilo, ki se uporablja kot začimba in ljudsko zdravilo. V tropski Aziji so ga uporabljali že tisočletja, stari Grki pa so ga tako cenili zaradi njegovih prebavnih koristi, da so ga dodajali kruhu in tako ustvarili prvi ingverjev kruh.

Izvira iz Kitajske, od tam se je razširila v Indijo, jugovzhodno Azijo, zahodno Afriko in na Karibe, v Mehiko pa so jo prinesli Španci ... Zdaj jo najdemo po vsem svetu.

Ne spreglejte:

Ta rastlina je pri nas vse bolj priljubljena in to so njene zdravstvene koristi.

Bori se z bakterijami

Nekatere kemične spojine v svežem ingverju pomagajo telesu pri boju proti bakterijam. Še posebej so dobri pri zaustavljanju rasti bakterij, kot je Escherichia coli, in ščitijo tudi pred številnimi sezonskimi virusi.

Ohranja oralno zdravje

Antibakterijska moč ingverja lahko polepša tudi vaš nasmeh. Aktivne spojine v ingverju preprečujejo rast bakterij v ustih. Te bakterije so iste tiste, ki lahko povzročijo parodontalno bolezen, resno okužbo dlesni.

Pomirja slabost

Ingver je lahko vaš zaveznik, če poskušate lajšati slabost, zlasti med nosečnostjo, deluje pa tudi tako, da zavira nastajanje plinov v črevesju. Pomaga lahko tudi pri morski bolezni ali slabosti, ki jo povzroči kemoterapija.

Pomirja boleče mišice

Ingver morda ne bo takoj odstranil bolečine v mišicah, lahko pa sčasoma pomaga ukrotiti bolečino. V nekaterih študijah so imeli ljudje z bolečino v mišicah zaradi vadbe, ki so jemali ingver, naslednji dan manj bolečine kot tisti, ki niso.

Pomaga pri hujšanju

Po nekaterih raziskavah ima ingver pomembno vlogo tudi pri hujšanju. Ena študija iz leta 2019 je pokazala, da ingver bistveno zmanjša telesno težo, predvsem pa vpliva na odvečno maščobo na pasu in bokih. Ta učinek uživanja ingverja je povezan z njegovim potencialom za zmanjšanje vnetja.

Glede na študijo iz leta 2017 lahko spojini zingeron in shogaol v ingverju pomagata pri izgubi teže, ker sodelujeta v zapletenih telesnih procesih izgorevanja in shranjevanja maščob.

Profimedia

Lajša simptome artritisa

Ingver deluje protivnetno, kar pomeni, da zmanjšuje vnetja in otekline. Lahko je še posebej koristen za zdravljenje simptomov revmatoidnega artritisa in osteoartritisa.

Lahko upočasni rast rakavih celic

Nekatere raziskave kažejo, da lahko bioaktivne molekule v ingverju upočasnijo rast nekaterih vrst raka, kot so rak želodca, jajčnikov, jeter, kože, dojke, prostate. Vendar je potrebnih več raziskav, da bi videli, kako učinkovit je ingver v tem primeru.

Uravnava krvni sladkor

Nedavna majhna študija je pokazala, da lahko ingver pomaga telesu pri boljši uporabi insulina. Potrebne so obsežnejše študije, da bi ugotovili, ali lahko ingver pomaga nadzorovati raven sladkorja v krvi.

Lajša menstrualne bolečine

Imate menstrualne krče? Ingver lahko pomaga. Raziskave so pokazale, da so ženske, ki so jemale 1500 miligramov ingverja v prahu enkrat na dan tri dni med ciklusom, občutile manj bolečin kot ženske, ki ga niso jemale.

Znižuje holesterol

Dnevni odmerek ingverja vam lahko pomaga pri boju proti ravni tako imenovanega slabega ali LDL holesterola. Dokazano je, da pet gramov ingverja na dan tri mesece zniža holesterol LDL pri ljudeh v povprečju za 30 enot.

Ščiti pred boleznimi

Ingver je poln antioksidantov, spojin, ki preprečujejo stres in poškodbe DNK. Vašemu telesu lahko pomagajo pri boju proti kroničnim boleznim, kot so visok krvni tlak, bolezni srca in pljuč, ter spodbujajo zdravo staranje.

Lajša prebavne motnje

Če živite s kronično prebavo, vam lahko ingver pomaga. Ta hrana pred obrokom spodbuja hitrejše praznjenje črevesja, zato telo ni dodatno obremenjeno, rezultat pa je olajšanje.

Preberite še: Zimska depresija - bolezen, ki jo moramo jemati resno

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek