Kaponata je tradicionalna sicilijanska jed, ki je v osnovi pripravljena iz jajčevcev in paradižnika. Najpogosteje se jo postreže kot predjed ali prilogo, odlično pa se obnese tudi kot samostojna jed v kombinaciji s testeninami ali kruhom. Preverite, kako jo pripraviti doma!
Potrebujete:
- 2 večja jajčevca
- 1 čebulo
- 1 večjo rdečo papriko
- 1 skodelico paradižnika, narezanega na koščke (lahko uporabite tudi paradižnik iz konzerve)
- 3 žlice paradižnikovega koncentrata
- Pol skodelice oliv brez koščic
- 1 žlico sladkorja
- 60 ml vinskega kisa
- Pest sveže bazilike
- 3 žlice popraženih pinjol
- Oljčno olje
- Sol in poper po okusu
- Mešanica mediteranskih začimb.
Priprava:
1. Zelenjavo očistite, operite in osušite. Jajčevce narežite na kocke in jih stresite na večji pekač, začinite in prelijte z nekaj kapljami olja. Dobro premešajte, da se kosi enakomerno začinijo in jih nato pecite približno 40 minut pri temperaturi 200°C. Med peko jih večkrat premešajte, da se kosi enakomerno zapečejo.
2. Medtem na koščke narežite še čebulo in papriko. V večjem loncu segrejte olje, na katerem za nekaj trenutkov popražite čebulo, nato pa hitro dodajte še papriko in vse skupaj pražite približno 5 minut.
3. Nato primešajte paradižnikov koncentrat in prilijte malo vode. Vse skupaj kuhajte na zmerni temperaturi, ko tekočina povre pa primešajte še paradižnik in sladkor. Pustite, da se vse skupaj kuha 10 minut, vmes pa večkrat premešajte.
4. Dobljeni omaki primešajte še kis, olive in popečene jajčevce ter po okusu vse skupaj dodatno začinite.
5. Jed na zmernem ognju kuhajte še približno 7 minut, čisto na koncu pa primešajte še pinjole in nasekljano baziliko. Jed postrezite še toplo.