Navada, ki bo okrepila vaš najljubši jutranji napitek: Le ščepec te začimbe lahko izboljša vaše zdravje in dvigne raven energije

Navada, ki bo okrepila vaš najljubši jutranji napitek: Le ščepec te začimbe lahko izboljša vaše zdravje in dvigne raven energije (foto: Profimedia) Profimedia
8. 1. 2023

Smetana, mleko (polnomastno ali posneto), sladkor ali celo maslo - verjetno ste že kdaj dodali vsaj eno od teh sestavin kavi, da bi izboljšali njen okus. Če iščete nekaj drugačnega, poskusite nov preobrat s kančkom cimeta. Ta sladka in ostra začimba lahko naredi veliko več kot le izboljša okus kave.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Vsak pravi ljubitelj kave vam bo povedal, da kava ni le pijača, temveč doživetje. Poleg neskončnih okusov, ki so na voljo v kavarnah in supermarketih, obstaja tudi neprestana ponudba kavnih napak, s katerimi je najljubši jutranji napitek še boljšega okusa.

Poleg preprostega užitka kava ponuja več različnih koristi. Za začetek naj bi zagotavljala številne zaščitne ukrepe pred boleznimi. Po podatkih Johns Hopkins Medicine lahko vsakodnevno pitje kave pripomore k boljšemu procesiranju sladkorja v krvi, zaščiti pred srčnim popuščanjem in možgansko kapjo ter zmanjša možnosti za razvoj raka na debelem črevesju, Parkinsonove bolezni in Alzheimerjeve bolezni. Vsakodnevna skodelica kave lahko tudi zmanjša tveganje za depresijo, pomaga pri vzdrževanju zdrave telesne teže, poveča raven energije in pomaga živeti dlje.

Čeprav ima kava izjemne koristi za zdravje, je za zdravo pitje kave pomembno, kaj dajete v kavo, in to lahko vašo vsakodnevno navado z vidika zdravja bodisi spremeni bodisi uniči. Tukaj je razlog, zakaj bi morali v jutranjo kavo dodajati cimet.

Cimet ima več koristi za zdravje

Težava številnih slastnih stvari, ki jih dajemo v kavo, je, da so pogosto polne dodanega sladkorja in kemičnih konzervansov. Celo osnovni nadomestki sladkorja lahko vsebujejo škodljive dodatke. Umetna sladila lahko zaradi sprememb v črevesju, ki jih povzroči njihovo zaužitje, dejansko povzročijo povečanje telesne teže.

Na drugi strani pa je cimet naravna začimba. Pravzaprav je ena najbolj priljubljenih začimb, druga za črnim poprom, in ena najboljših začimb za vaše zdravje. Polovica čajne žličke cimeta vsak dan izboljša krvni sladkor, holesterol, holesterol LDL in trigliceride.

Podobno kot kava ima cimet številne koristi za zdravje, med drugim znižuje krvni sladkor ter ščiti pred boleznimi srca in ožilja, rakom, Alzheimerjevo boleznijo in multiplo sklerozo. Kombinacija cimeta z jutranjo kavo poveča zaščitne učinke, če pa cimet uživate redno, se koristi za zdravje še povečajo.

Profimedia

Vaša kava bo imela boljši okus

Če boste v skodelico kave dodali cimet, se bo njen okus seveda spremenil, vendar ne bo ostal značilen okus, ki ga ima večina kavnih dodatkov. Namesto tega boste, povečali sladkost pijače, ne da bi ji dodali sladke izdelke, ki zavirajo diete. Ne glede na to, ali boste v skodelico vmešali žličko ali dve začimbe ali dodali cimetovo palčko, bosta obe metodi zagotovili sladek okus.

Povečali boste količino antioksidantov

Antioksidante običajno povezujemo z nego kože in sadjem, vendar cimet vsebuje presenetljivo veliko teh koristnih molekul. Po podatkih raziskave, je cimet zaradi visoke vsebnosti antioksidantov primerna začimba za prehrano. Ena čajna žlička cimeta vsebuje toliko antioksidantov kot pol skodelice borovnic, enega od živil z največ antioksidanti.

Cimet krepi vaše možgane

Kofein v kavi morda zjutraj požene možgane v pogon, vendar bo cimet v vaši skodelici izboljšal kognitivne procese v vaših možganih, spodbudil njihovo delovanje ter vam pomagal obvladati vizualne in motorične odzive.

Glede na raziskave, že samo vonj cimeta pripomore k boljšim procesnim sposobnostim - in zaužitje začimbe je še bolj koristno. Udeleženci raziskave so ob uživanju cimeta bolje opravljali naloge in na splošno izboljšali svojo pozornost.

Cimet varuje pred visokim krvnim sladkorjem

Če imate v kavi raje nekaj sladkega, je cimet bolj zdrava izbira kot sladkor. Ta začimba se ne le izogne kalorijam in škodljivim učinkom sladkorja, temveč koristi celotnemu telesu, saj upočasni skoke krvnega sladkorja po jedi, izboljša učinkovitost inzulina v telesu ter preprečuje in blaži vnetja v tkivih in sklepih, je pokazala raziskava.

Profimedia

Cimet lahko ublaži simptome prehlada

Vroči napitki so odličen način za lajšanje bolečin v grlu, cimet pa le še okrepi to protibolečinsko lastnost. Pitje cimeta v toplem napitku, kot je kava, odpira in čisti sinuse ter zmanjšuje nastajanje sluzi - dva najbolj nadležna simptoma prehlada. Če lahko te lastnosti vključite v jutranjo skodelico kave, se zdi, da je to koristno za vse.

Dobili boste večji energijski zagon

Glede na raziskave vam cimet v kombinaciji s kavo s kofeinom še dodatno poveča energijo. Cimet skrbi za stabilno raven sladkorja v krvi, poleg tega pa pomaga stabilizirati raven energije in tako prepreči skokovit porast sladkorja in padec v utrujenost, ki se lahko zgodi zaradi obrokov in prigrizkov. Medtem ko vas kava poživlja, bo cimet, ki ste ga dodali kavi, poskrbel za vaše vire energije, povezane s hrano.

Cimet je dober za vaše srce

Cimet prav tako zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni in obolenj, povezanih s srcem. Preprosto povedano, kar za 30 odstotkov zmanjša količino škodljivih trigliceridov, ki povzročajo zamašene arterije in druge zdravstvene težave, povezane s srcem.

Ne boste več tako pogosto prigrizovali

Kava je priljubljen jutranji napitek tudi zato, ker preprečuje lakoto, vendar prazen želodec lahko prenese le toliko. Če v vsako jutranjo skodelico dodate cimet, ne boste tako pogosto hrepeneli po sladkih prigrizkih. Cimet je priporočljiva začimba za tiste, ki želijo ustaviti željo po sladkem, saj stabilizira inzulin in preprečuje, da bi njegova raven narasla (kar je dejavnik, ki povzroča našo lakoto).

Profimedia

Cimet pomaga preprečiti prihodnjo bolezen

Poleg tega, da pomaga pri lajšanju bolečin v grlu in zamašenih sinusov, ki so posledica prehlada, lahko s cimetom preprečite bolezni, saj okrepi vaš imunski sistem. Številni antioksidanti v cimetu preprečujejo rast bakterij, znižujejo holesterol in na splošno skrbijo za zdravje telesa.

Cimet je poln vitaminov in hranil

Poleg vseh drugih koristnih in zdravih sestavin in lastnosti cimeta je cimet tudi začimba, ki je polna različnih vitaminov in hranil. Ena žlica cimeta 4 grame vlaknin, 68 % dnevnega mangana, 8 % dnevnega kalcija, 4 % dnevnega železa in 3 % dnevnega odmerka vitamina K. S pitjem kave s cimetom lahko ubijete dve muhi na en mah - v enem okusnem napitku dobite kofein in velik odmerek dnevnih vitaminov in dodatkov.

Preberite še:

“ Moja hči je namesto svoje družine raje izbrala svojega fanta. Kaj naj naredim? ” (osebna zgodba pretresene matere)

Priporočamo tudi:

Prehrana med menstruacijo: Živila, ki jih je dobro jesti in tista, ki se jim je bolje izogniti