Peteršilj ne izboljša le okusa jedem, ampak po prehranski vrednosti spada v sam vrh živil, še posebej, če jemo surovega. Že vse od časov starih Rimljanov velja za živilo, ki koristi zdravju.
Peteršilj vsebuje velike količine mineralov, predvsem železo, mangan, kalcij in baker, zato je redno uživanje peteršiljevega soka izjemno učinkovito pri odpravljanju anemije. Menda vsebuje kar dvakrat več kalcija kot primerljiva količina kravjega mleka in za zelenjavo vsebuje nenavadno veliko vitamina C, betakarotena pa ima celo več kot korenček. Vsebuje tudi klorofil, ki spada med najpomembnejše snovi, ki jih lahko vnesemo s hrano.
Čistilec
Peteršilj je odličen vsesplošni čistilec. Brez težav počisti po črevesju in spodbudi izločanje prebavnih sokov, ti pa prebavo; čisti kri in pomaga pri slabokrvnosti; odpravlja toksične snovi iz tkiv; čisti sečne poti; spodbuja izločanje vode in sečne kisline. Zaradi slednjega je priporočljiv pri lajšanju revme in artritisa.
Preberite: Seznam živil, ki pomagajo pri zaprtju
Nadalje spodbuja delovanje živčevja in bistri um. Deluje izrazito spodbujajoče, kar je posledica eteričnih olj, ki jih vsebuje. V ljudski medicini so bili pripravki iz peteršilja uporabljani za vzbujanje splava, ker v večjih odmerkih povzroči močne krče maternice. Tako kot pri drugih zeliščih in rastlinah, ki vsebujejo eterična olja, naj bodo tudi s peteršiljem nosečnice previdne.
Poleg omenjenega za peteršilj velja še, da blaži krče gladkih mišic, ureja menstrualne težave, pomaga pri izkašljevanju, deluje protimikrobno, blaži notranja vnetja, pomaga pri odpravljanju težav z ledvicami in drugimi sečili, odpravlja vetrove in slabo prebavo, če ga žvečimo, odpravlja slab zadah in ima pozitivne učinke na kožo.
Moč antioksidantov
Peteršilj ima veliko močnih antioksidantov, kot so flavonoidi (apiin) in karotenoidi. Znana karotenoidna antioksidanta sta lutein in zeaksantin, ki pripomoreta k boljšemu vidu in telesu pomagata nevtralizirati poškodbe, povzročene z ultravijoličnimi žarki. Njegove učinkovine foranokomarini delujejo protimikrobno. Vsebuje tudi fitoestrogene.
V peteršilju je ogromno vitamina C (vsebuje ga približno trikrat toliko kot pomaranča) in vitaminov A, B1, B2 in E. Vitamin C je izredno pomemben za dobro delovanje imunskega sistema, za mladosten videz kože in za dobro delovanje sklepov.
Več: Kje vse se nahaja kalcij (in to ni mleko)
Kot bogat vir zelenega listnega barvila klorofila, ki ima močno protiseptično delovanje, pomaga alkalizirati telo, očisti kri in sodeluje pri nastajanju eritrocitov – rdečih krvničk. Klorofil in flavonoidi v peteršilju vplivajo na večjo celično sintezo glutationa, kar omogoča lažje razstrupljanje telesa.
Peteršilj ima veliko folne kisline, ki je pomembna za zniževanje ravni homocisteina. To je snov, ki je povezana z boleznimi srca in ožilja ter možgansko degeneracijo. Folna kislina je pomembna tudi za nosečnice, saj ima pomembno vlogo pri pravilnem razvoju ploda. Vplivala naj bi tudi na preprečevanje nekaterih vrst raka.
Vsebuje še dosti kalija, kalcija, železa, mangana, cinka, selena, natrija in še bi lahko naštevali.
Proti slabemu zadahu in vnetim očem
Poleg vsega omenjenega peteršilj uporabljajo še v druge namene.
- V ljudskem zdravilstvu njegov čaj denimo priporočajo za znižanje povišane telesne temperature.
- Obloge iz sveže sesekljanih lističev naj bi pomagale pri pretegnjenih mišicah in pri pikih žuželk.
- Peteršiljev čaj kot obkladek pa naj bi pomagal pri vnetih očeh.
- Njegova zelo uporabna lastnost je, da pomaga odpraviti slab zadah v ustih, če žvečimo njegove sveže liste.
Preberite še: 10 naravnih sredstev za svež dah
POZOR!
Preveč peteršilja ima tudi stranske učinke. Lahko se pojavijo kožne reakcije, razdražljivost, pojavijo se lahko zapleti pri menstruacijskih ciklusih. Nosečnice morajo paziti, ker peteršilj pospešuje srčni utrip zarodka. Težave lahko nastopijo pri ljudeh, ki jemljejo drogo ...