Če ne gre drugače in tolažbo iščete v hrani, je bolje, da izberete zdrave sladice. Pripravili smo dva okusna recepta.
Presna čokolada
Potrebujete:
- 1 skodelica kakavovega masla
- ½ skodelice kokosovega sladkorja
- ½ skodelice surovega kakava
- 4 jedilne žlice ksilitola
- ½ čajne žličke vanilje v prahu
- 2 jedilni žlici mandljevega namaza
Priprava:
Kakavovo maslo stopimo nad parno kopeljo, nato vse sestavine dobro zmešamo v blenderju ali multipraktiku.
Gosto tekočo zmes zlijemo v posodo, v katero smo dali peki papir, da bo debela 0,5 cm. Vse skupaj postavimo v zamrzovalnik ali hladilnik, da se strdi, nato čokolado narežemo ali nalomimo na majhne koščke, ki jih hranimo v hladilniku, dokler jih ne pojemo.
Veganski borovničevi mafini
Mafini so zelo priročna malica za na pot. Hranite jih lahko tudi v zamrzovalniku in jih sproti odtajate – po enega ali dva.
Potrebujete:
- 450 g pirine moke (lahko jo mešate s koruzno, ovseno, riževo ...)
- 8 jedilnih žlic ovsenega ali drugega rastlinskega napitka
- 100 ml pomarančnega soka + pomarančna lupinica (eko pomaranče)
- 4 čajne žličke vinskega kamna
- 20 jedilnih žlic kokosove maščobe
- ščep soli
- 250 g kokosovega sladkorja
- 2 pesti zdrobljenih kakavovih zrn
- 4 pretlačene banane
- 2 skodelici zmrznjenih borovnic
Priprava:
Kokosovo maščobo damo v vročo vodno kopel, da se utekočini.
V veliki posodi zmešamo skupaj moko, vinski kamen, sol, kokosov sladkor in zdrobljena kakavova zrna. Nato dodamo stopljeno kokosovo maščobo in ovsen napitek.
Mešamo in med mešanjem dodajamo še pomarančni sok ter naribano pomarančno lupinico.
Ko dobimo gostejšo gostejšo zmes, primešamo še pretlačene banane in na koncu še borovnice (dobro je, če jih malce odtajamo na sobni temperaturi, da se ne bo kokosova maščoba preveč strdila).
Z maso napolnimo modelčke za mafine (če niso silikonski, ne pozabite na papirčke proti sprijemanju, lahko pa zmes prelijete tudi v tortni pekač).
Pečemo pri 180 stopinj Celzijah, približno 40 minut.
Nasvet:
Sladice ponudite otrokom. Tako ne bodo imeli potrebe po sladkarijah, ki vsebujejo toliko E-jev, da jih komaj prebereš.
Recepte pripravila: Tajča Pavček, www.ekolife.si, foto: Aleš Pavletič