Nasveti, s katerimi bo zdrava kuha postala enostavna in zabavna

Nasveti, s katerimi bo zdrava kuha postala enostavna in zabavna (foto: Profimedia) Profimedia
9. 5. 2018

Roko na srce, pripravljanje obrokov vnaprej in neprestano žvečenje ene in iste vrste solate zna s časoma postati nadležno in kaj hitro izgubimo motivacijo. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako zdravo kuho pretvoriti v enostavno in zabavno!

Odlično je, če si naredite zdrav prehranski načrt, a učinek ne bo viden, če se ga ne boste tudi držali. Da bi to šlo, morajo te odločitve in spremembe postati del vašega novega življenjskega sloga in ni treba, da so tako težke, da vas delajo nesrečne.

A pozor, v kolikor se boste precenili in si zadali preveč nalog oziroma ciljev naenkrat, boste najverjetneje hitro zašli s poti.

Zakaj?

Ker zdravo prehranjevanje bi moralo biti zabavno! Naučiti se morate, kako uživati v uravnoteženi prehrani, ki podpira vaše cilje. Zastavite si načrt tako, da se ga boste želeli držati.

Tukaj je nekaj trikov, kako narediti zdravo kuho enostavno in zabavno, da boste lahko optimizirali vaš čas in vaše zdravje.

Vlagajte v osnove.

Nič ne prežene želje po pripravi hrane bolj kot neljubi dogodek – ureznina z nožem ali da vam deska spolzi s pulta in vsa hrana pade na tla. Preden se osredotočite na hrano, potrebujete primerno in kvalitetno "orodje".

To je tako, kot bi v rekordnem času želeli preteči maraton v slabih čevljih. Preprosto ne gre.

Pustite, da stroj opravi težje delo.

Dobra novica: ni vam treba ure in ure preždeti nad štedilnikom ali pred pečico. Uporabite večnamenski ali počasni kuhalnik, da lahko hkrati pripravljate tudi drugo hrano. S pomočjo teh pripomočkov se lahko spremenite v pravega šefa kuhinje in skuhate kar nekaj okusnih jedi hkrati.

Nehajte uporabljati vedno iste začimbe.

Obstaja cela paleta začimb poleg soli in popra (in vegete). Začimbe in želišča hrani dajo odličen okus, hkrati pa imajo številne zdravilne učinke.

Kumina, česen, ingver, čebula, origano, paprika, bazilika, rožmarin, kurkuma, koper so samo nekatere izmed najbolj priljubljenih. Imate vsak dan za kosilo piščanca z rižem? Zakaj ne bi imel vaš obrok vsakič nekoliko drugačen okus od prejšnjega?

Nekaj, kar vam gre dobro od rok, poskusite pripraviti na čim več različnih načinov.

Če boste iz osnovnega živila znali narediti več različnih jedi, bo to v vas zbudilo samozavest in vam dalo veliko izbire, zaradi česar vam v kuhinji nikakor ne bo postalo dolgčas.

Na primer: ko smo že pri prejšnji točki govorili o piščancu. Poleg različnih začimb lahko eksperimentirate tudi z nadevi. Prerežite piščančje prsi na pol, jih nadevajte s špinačo, omleto, šunko, sirom ... Izbira je velika.

Dajte hrani krožnik, ki si ga zasluži.

Ves ta čas, ki ga porabite za pripravo hrane vnaprej ... Zakaj bi tako skrbno pripravljen obrok jedli iz embalaže, kjer jo shranjujete (razen, ko si hrano nosite s seboj v službo ali šolo)?

Če si pripravite solato, je ne pojejte iz posode, kjer ste jo zmešali. Vzamite krožnik in si hrano lepo servirajte – ja, tudi, če to počnete samo zase. Ne samo, da bo hrana vizualno bolj privlačna, ampak vas bo tudi zadovoljila ter preprečila željo po nezdravi hrani.

Za konec pa še en nasvet, ki vam bo pomagal, da boste ostali pri svojem zdravem načrtu.

Ne silite se s hrano, ki velja za zdravo, vam pa ne diši najbolje.

Tako se boste novih prehranjevalnih navad veliko težje držali. Obstaja ogromno zdravih živil, zato izberite tista, ki jih imate radi. Če ne marate brokolija (zdaj že nekoliko klišejsko?), ga pač ne jejte. Izberite živila, kot so špinača, cvetača, stročji fižol ali kaj drugega, ki imajo prav tako veliko zdravilnih lastnosti in jih lahko s hrano kombinirate podobno kot brokoli.

Zdravo prehranjevanje je lahko enostavno, zabavno in predvsem okusno! In še to: ni res, da so zdrava živila nekaj krat dražja od nezdravih. Samo pametno je treba izbrati.

Preberite še: