Vsak dan spijte žlico tega olja, ki poteši željo po prigrizkih in omogoča zdravo hujšanje: Najboljši način za zaviranje apetita in doseganje zdrave telesne teže

Vsak dan spijte žlico tega olja, ki poteši željo po prigrizkih in omogoča zdravo hujšanje: Najboljši način za zaviranje apetita in doseganje zdrave telesne teže (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2023

Ko poskušate shujšati, je iskanje novih tehnik in dodatkov za pomoč pri hujšanju naravna želja. V zadnjih desetletjih se je trg prehranskih dodatkov in posebnih živil močno povečal. Dejansko je težko razločiti koristne nasvete od najnovejše modne muhe. Eno od živil, ki je v zadnjem času zelo priljubljeno, je olje iz črne kumine. Nekateri zagovorniki tega olja trdijo, da poleg tega, da obljublja številne koristi za zdravje, lahko pomaga tudi pri hujšanju. Toda ali je v tej trditvi kaj resnice? 

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Pozabite na jabolčni kis in zeleni čaj. Olje iz črne kumine je zaradi svojih koristi pri hujšanju deležno resne pozornosti. Ljudje, ki iščejo hitro rešitev za hujšanje, so pogosto pripravljeni preizkusiti različne možnosti, od posebnih čajnih mešanic do vsakodnevnega uživanja žlice jabolčnega kisa. Najnovejši dodatek za hujšanje, ki hitro pridobiva na veljavi, pa je prav to nepoznano olje.

Potrebujete nasvet za omejitev prigrizkovanja in lažjo prebavo? Lahko se zanesete na olje, ki bo vse to opravilo hkrati! Ta začimba je olje nigella, znano tudi kot "olje črne kumine". Znana je po svojih številnih prednostih. Nekateri znanstveniki so pri omenjenem olju zaznali celo učinke hujšanja.

Kaj je olje iz črne kumine?

Olje iz črnih semen je izdelano iz semen črne kumine ali črne kumine, znanih tudi kot semena nigelle. Olje, pridobljeno iz teh semen, se uporablja pogosteje kot semena sama. Vendar pa imata obe prednosti. Semena so lahko nekoliko grenkega okusa, zato imajo mnogi raje olje, ki ima pikanten ali pekoč okus.

Semena rastline so v jugovzhodni Aziji ter na Bližnjem in Daljnem vzhodu uporabljali kot naravno zdravilo za zdravljenje številnih bolezni, pri čemer naj bi nudila koristi, vključno s protimikrobnimi, antioksidativnimi, protivnetnimi, protitumorskimi in protivnetnimi učinki ter učinki proti debelosti, koristila pa naj bi tudi zdravju dihal.

Olje črne kumine, ki je zelo znano v Sredozemlju, se pridobiva z ekstrakcijo semen črne kumine in hladnim stiskanjem. Njegove prednosti segajo z lepotnega področja na področje zdravja: znan je zlasti po svojih koristnih učinkih na lase.

V zadnjem času pa so največ pozornosti deležni učinki olja črnih semen na izgubo telesne teže.

Profimedia

Ali lahko olje iz črnih semen pomaga pri hujšanju?

Semena črne kumine in hujšanje sta zelo tesno povezana. To naravno sredstvo za hujšanje deluje na edinstvene načine in lahko olajša proces hujšanja.

Prva korist olja črne kumine za hujšanje se nanaša na tranzit: močno pospešuje prebavo, zmanjšuje napihnjenost želodca in črevesja ter tako omogoča raven trebuh. To prebavno in črevesno delovanje je posledica koncentracije nigelina, grenke sestavine, ki jo vsebuje. In to nam je všeč!

  • Eden od najbolj priznanih razlogov za izgubo telesne maščobe je njegova sposobnost, da postopoma sproži delno regeneracijo beta celic trebušne slinavke in s tem uravnovesi serumsko koncentracijo glukoze in inzulina (poveča raven serumskega inzulina in zmanjša povečano raven serumske glukoze). Takoj ko vaše telo stabilizira glukozo, se vaše želje ali hrepenenje bistveno zmanjšajo.
  • Najbolje ga je uporabljati pri težavah s prebavo/želodcem. Pomaga vam znebiti se plinov in napihnjenosti ter izboljša splošno prebavo. Zdravo črevesje podpira zdravo telesno težo!
  • Aktivne sestavine semen črne kumine delujejo kot naravni zaviralec apetita, saj zmanjšujejo občutek lakote.
  • Bioaktivne sestavine črnega semena pospešujejo presnovo maščob za postopno izgubo telesne teže.
  • Semena črne kumine so bogata z vitaminom B, ki jim pomaga pospešiti pasivno izgorevanje maščob. Ne le da požene energijsko presnovo, temveč jo tudi uravnovesi, hkrati pa ustvari kalorični primanjkljaj (povečanje bazalne hitrosti presnove).
  • Ker gre za dodatek, bogat s topnimi vlakninami, žlica semen preprečuje prenajedanje. Občutek sitosti in polnosti preprečuje uživanje večjih obrokov hrane. Zaužili boste manj hrane in se počutili siti.
  • Drug pomemben dejavnik debelosti so geni. Presenetljivo je, da lahko semena kumine vplivajo na izražanje genov, povezanih z zaviranjem apetita in kopičenjem maščob. Uživamo ga lahko kot varno pomožno terapijo.
  • Olje iz črnih semen koristi vašim prizadevanjem za hujšanje s timokinonom (TQ) - močnim antioksidantom in protivnetnim sredstvom. Preprečuje okužbe in nadzoruje vnetja, ki so ključni sprožilci debelosti.

Kako uporabljati olje iz črnih semen za hujšanje?

Olje iz črnih semen lahko uživate na različne načine, od katerih vam bodo mnogi pomagali shujšati, saj bodo pospešili vaš metabolizem. Vitamini skupine B v tem olju zaženejo energijsko presnovo v telesu in pomagajo povečati pasivno izgorevanje maščob. To vam lahko pomaga, da porabite več kalorij, kot jih zaužijete, in tako ustvarite kalorični primanjkljaj, kar vodi v postopno izgubo telesne teže.

Profimedia

Poleg tega lahko olje črnih semen deluje kot naravni zaviralec apetita. Če si prizadevate zmanjšati skupni vnos kalorij, je uporaba tega olja lahko odličen način, da ostanete na pravi poti in se ne prenajedate.

Najbolj priljubljeni načini uživanja olja iz črnih semen za hujšanje vključujejo:

  • Zmešajte čajno žličko olja v jogurt ali ga vmešajte v domač solatni preliv.
  • Dnevni odmerek lahko dobite tudi z dodajanjem tega olja v mleko/pomarančni sok zjutraj.

Priporočeni odmerek: Priporočeni odmerek je med 1 in 3 žlicami na dan, vendar je bolje začeti z manjšo količino in spremljati odziv telesa na olje.

Druge zdravstvene koristi olja črnih semen  

Prehranska vrednost

Ena od najbolj očitnih prednosti črnega semena je, da je dober vir hranilnih snovi in zdravih maščobnih kislin. Telo uporablja ta hranila za rast in obnovo celic ter različne druge telesne funkcije. 

Antioksidanti

Antioksidanti so spojine, ki preprečujejo nastanek prostih radikalov, ki bi lahko škodovali našim celicam. Olje črnih semen je še posebej bogato s spojino, imenovano timokinon, ki ima močne antioksidativne lastnosti. 

Protivnetno delovanje

Olje črnih semen zaradi timohinona dokazano zmanjšuje vnetja in sprošča mišice po vsem telesu. V nekaterih kliničnih preskušanjih s placebo skupino je bilo ugotovljeno, da olje črnih semen lajša simptome bolnikov z vnetnimi gastrointestinalnimi motnjami. 

Astma

Astma je kronična bolezen pljuč, ki vključuje vnetje dihalnih poti in oteženo dihanje. Olje črnih semen lahko pomaga pri zdravljenju astme z zmanjševanjem vnetja in sproščanjem mišic, ki nadzorujejo dihanje. 

Sladkor v krvi

Olje črnih semen in črna semena v obliki kapsul lahko pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 pozitivno vplivajo na uravnavanje ravni sladkorja v krvi. Več študij je pokazalo statistično značilno izboljšanje ravni krvnega sladkorja in hemoglobina že po 1-3 mesecih uporabe. 

Bolezni srca

Visok krvni tlak, visoka raven holesterola in visoka raven trigliceridov so pomembni dejavniki tveganja za bolezni srca in sorodne bolezni. Številne študije so pokazale, da lahko olje črnih semen po 6-12 tednih uporabe zmanjša vse tri. 

Zdravje možganov

Raziskave o vplivu olja črnih semen na zdravje možganov so še v povojih, vendar predhodni rezultati kažejo, da lahko timokinon, ki se bori proti vnetjem, zmanjša tudi nevrovnetja. Nevrovnetje naj bi imelo pomembno vlogo pri razvoju nevrodegenerativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.    

Črno seme in njegove številne oblike naj bi se uporabljale tudi za nego kože in las. Poleg znanih protivnetnih lastnosti naj bi imelo črno seme tudi protimikrobne učinke. Zato obstaja razlog za domnevo, da bi lahko črno seme pomagalo pri zdravljenju nekaterih kožnih bolezni, kot so akne, ekcemi, luskavica ali splošno suha koža.   

Preberite še:

Zakaj si je dobro privoščiti zimski sprehod?

Priporočamo tudi:

TO se zgodi v vašem telesu, če iz prehrane izločite KRUH