Zakaj je napitek z ohrovtom najljubša pijača Kate Middleton? Z njim začnite dan in stavite na številne koristi za celoten organizem

18. 11. 2023
Deli
Ta napitek je najljubši zajtrk valižanske princese Kate Middleton. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ohrovt je odličen za dvig energije, v boju proti slabokrvnosti, pomaga telesu v boju proti okužbam, čisti jetra in prebavni sistem ter deluje antiseptično.

Ohrovt ni nujno le sestavina slanih jedi. Če ga dodate v smuti, boste naredili pravo klorofilno bombo, ki bo vašemu telesu povrnila moč in ga poživila. Zaužijete ga lahko kadarkoli v dnevu, najbolje pa je, da z njim začnete dan.

100 gramov ohrovta vsebuje le 150 kJ (36 kcal), nima maščob in vsebuje skoraj 20 odstotkov potrebne dnevne količine vlaknin, zato pomaga pri prebavi, zmanjšuje zaprtje in znižuje krvni sladkor.

Tudi princesa Kate Middleton, ki ima brezhibno postavo, je povedala, da rada začne dan s smutijem iz ohrovta.

Tudi če niste ljubitelj te zelenjave, ji morate dati priložnost glede na vse prednosti, ki jih prinaša. Ta zeleni smuti je pravi način, da v svojo prehrano vključite več ohrovta.

Potrebovali boste:

  • pet večjih listov ohrovta,
  • sok ene limone,
  • eno jabolko,
  • košček svežega ingverja,
  • nekaj listov sveže mete.
Profimedia

Vse sestavine zmešajte v blenderju in dodajte 120 ml hladne vode. Ta napitek je idealen kot prigrizek, pripravite pa ga lahko tudi za zajtrk, še posebej, če ne marate jesti zgodaj.

Zakaj je ohrovt tako zdrav?

Ohrovt je križnica iz iste družine kot zelje, cvetača, brokoli in zelena zelenjava. Od članov svoje družine se zlahka loči po vijoličastih in zelenih listih. Kot zimska zelenjava je ohrovt okusna izbira v hladnih mesecih, ko so druge križnice manj na voljo. Kot bonus, če boste z nakupom ohrovta počakali do hude zmrzali, boste morda opazili slajši okus.

Ohrovt vsebuje predvsem fitohranila, med katerimi je tudi sulforafan, ki izboljša naravno razstrupljanje. Drugo fitohranilo, kaempferol, velja za nekakšen vrelec mladosti, saj vpliva na gene in spodbuja dolgoživost.

Vsebuje tudi karotenoide, ki jih Harvard povezuje s splošnim občutkom optimizma, ter glukozinolat, ki je koristen v boju proti raku. V ohrovtu je kalcij v kombinaciji z magnezijem, ki je potreben, da telo uporablja kalcij.

Ohrovt je tudi eden najboljših virov vitamina K, ki pri presnovi uravnava, ali se bo zaužit kalcij porazdelil po kosteh ali bo ostal v krvnem obtoku in se odložil na kakšno poškodovano mesto v ožilju.

Preberite še: 5 presenetljivih učinkov sladkega krompirja