Ohrovt, zelje, čebula, česen in brokoli so nekatera najbolj hranljiva živila, a ste se kdaj vprašali, zakaj so tako zdravi?
Poleg vitaminov, mineralov in antioksidantov vsebujejo žveplo, ki je nujno za zdrave celice in tkiva. Žveplo je esencialni mineral, ki ima številne koristi za zdravje.
Preberite še:
Redno uživanje česna in drugih živil z visoko vsebnostjo žvepla je povezano z zmanjšanim oksidativnim stresom in vnetjem ter višjimi ravnmi antioksidantov, glede na pregled iz decembra 2014 v Molecules.
Potencialne zdravstvene koristi žvepla
Žveplo je eden najpomembnejših mineralov v človeškem telesu in ključni del več aminokislin, vključno z metioninom in cisteinom, glede na poročilo iz decembra 2015 v Annual Review of Nutrition.
Nekatere možne zdravstvene koristi žvepla vključujejo:
- • Lajšanje bolečin pri artritisu
- • Zdravljenje kožnih bolezni
- • Podpora zdravju jeter
Žveplo se uporablja v različnih prehranskih dopolnilih, zlasti tistih, namenjenih ljudem z artritisom.
Metilsulfonilmetan (MSM) je na primer priljubljen dodatek. Ta žveplova spojina lahko pomaga pri lajšanju bolečin in vnetij, glede na Arthritis Foundation. Žveplo boste našli tudi kot aktivno sestavino v nekaterih izdelkih za nego kože.
Lokalni losjoni ali kreme, ki vsebujejo žveplo, lahko pomagajo preprečiti izbruh aken in zdravijo prhljaj, seboroični dermatitis in garje, navaja klinika Mayo. Toda lokalna uporaba žvepla lahko pri nekaterih ljudeh povzroči suhost in draženje kože.
Glutation, antioksidant, narejen s pomočjo žvepla, igra pomembno vlogo pri razstrupljanju jeter, glede na pilotno študijo iz avgusta 2017 v BMC Gastroenterology.
Uživanje živil, bogatih z žveplom, lahko pomaga zagotoviti žveplo, potrebno za ustvarjanje tega pomembnega antioksidanta.
Možni stranski učinki preveč žvepla
Čeprav je žveplo bistveno za preživetje in ga najdemo v vsaki človeški celici, obstaja nekaj možnih nevarnosti uživanja preveč žvepla. Čeprav ni pogosto, so nekateri ljudje lahko intolerantni ali alergični na žveplo.
V enem primeru je fizično zdrava ženska po zaužitju energijskih pijač in športnih dodatkov s spojinami, ki vsebujejo žveplo, kot je tavrin, doživela otekanje ust in žrela, nizek krvni tlak in srbenje, glede na študijo primera iz januarja 2014 v Food and Chemical Toxicology.
Žveplo je nizko strupeno, vendar bi uživanje preveč lahko povzročilo drisko, glede na Nacionalni informacijski center za pesticide. Verjetno teh simptomov ne boste občutili, če boste uživali preveč hrane, bogate z žveplom – te slabe reakcije so bolj verjetne, če ste alergični na žveplo.
Hrana bogata z žveplom
1. Česen in čebula
Česen, čebula, por in druga zelenjava iz družine čemažev so med najboljšimi viri žvepla. Glede na študijo iz decembra 2014 v Journal of Food and Drug Analysis se ta živila ponašajo z visokimi odmerki alicina, aliina in dialil sulfida ter fitonutrientov.
Kuhanje uniči encim aliinazo in zmanjša raven alicina v česnu, ugotavlja Linus Pauling Institute na Oregon State University. Če želite v celoti izkoristiti zdravstvene koristi česna, svojim obrokom dodajte sveže strt česen.
2. Zelenjava iz skupine križnic
Cvetača, brokoli, zelje in druge križnice so bogate s sulforafanom, spojino, ki je povezana z zaščito pred različnimi vrstami raka in poškodbami DNK, glede na članek iz julija 2017 v Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Glede na pregled iz maja 2015 v reviji Antioxidants & Redox Signaling so opazili, da imajo ljudje, ki redno uživajo zelenjavo iz družine križnic, manjše tveganje za raka dojke, prostate in debelega črevesa in danke ter bolezni srca.
Tudi križnice vas lahko približajo vašim ciljem glede izgube teže. Imajo veliko vlaknin in malo kalorij, zaradi česar ste siti več ur. Ena skodelica sesekljanega brokolija ima na primer samo 31 kalorij, 6 gramov ogljikovih hidratov in 2,4 grama vlaknin.
3. Jajca
Če ste že kdaj vohali gnilo jajce, veste, kakšen je vonj žvepla. Jajca so bogata z metioninom, aminokislino, ki vsebuje žveplo. Ta naravna spojina uravnava imunski sistem in presnovne procese. Podpira tudi sintezo glutationa, ščiti vaše celice in tkiva pred oksidativnim stresom, glede na pregled iz septembra 2017 v Amino Acids.
Poleg žvepla so jajca dober vir beljakovin in vitaminov B-kompleksa. Eno veliko jajce zagotavlja več kot 6 gramov beljakovin in samo 72 kalorij. Poleg tega je bogat z vitaminom A, vitaminom D, vitaminom B12, riboflavinom, selenom in fosforjem.
4. Meso in perutnina
Meso in perutnina sta bogata z aminokislinami, ki vsebujejo žveplo, kot sta cistein in metionin. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin meso in perutnina povečata sitost in vam lahko pomagata pri uravnavanju telesne teže s svojimi učinki zaviranja apetita. Zmerno uživajte različne puste živalske beljakovine, da boste dlje časa siti in dobili zadostno zalogo žvepla.
5. Ribe
Rakovice, školjke, vahnja, kozice, pokrovače in trska vsebujejo metionin, aminokislino, ki vsebuje žveplo. Trska je vsebovala največ žvepla od 32 testiranih živil glede na študijo Food Chemistry iz novembra 2017.
Ribe ne oskrbujejo le z žveplom, ampak so tudi eden najboljših virov omega-3 maščobnih kislin. Ta nenasičena maščobna kislina pomaga zmanjšati vnetje v telesu in zmanjša tveganje za srčne bolezni, ugotavlja klinika Mayo.
6. Stročnice
Leča, soja in grah so pomembni viri aminokislin, ki vsebujejo žveplo, v rastlinskem svetu. Ena skodelica kuhane soje ali edamama vsebuje 161 odstotkov priporočenega prehranskega vnosa (RDI) aminokisline cisteina, ki vsebuje žveplo.
Fižol in stročnice so odličen vir rastlinskih beljakovin, pa tudi vlaknin, vitaminov B, železa, kalcija, kalija, fosforja in cinka, poroča National Library of Medicine. Ne veste, kako vključiti več fižola v svojo prehrano? Preizkusite enega od teh okusnih receptov za fižol v pločevinkah.
7. Mleko in sir
Cistin in metionin je mogoče najti v majhnih količinah v mleku, vendar se žveplo poveča, ko je mleko podvrženo fermentaciji za proizvodnjo sira, glede na študijo iz junija 2017 v Journal of Dairy Science.
Razgradnja cisteina in metionina v procesu izdelave sira je pomemben del končnega okusa sira. Bakterije, ki se uporabljajo za fermentacijo sira, povečajo vsebnost žvepla, kar vodi do okusnih ali neprijetnih okusov in vonjav, ugotavlja študija.
8. Oreščki in semena
Oreščki in semena, kot so mandlji, indijski oreščki, brazilski orehi, sončnična semena in konopljina semena, so hranljiva, z žveplom bogata vegetarijanska hrana. Brazilski oreščki so oreščki z največjo vsebnostjo žvepla s 44 odstotki RDI za metionin in 30 odstotki cistina na 1-unčo.
Ker so brazilski oreščki dober vir žvepla, magnezija in cinka, morate paziti, da naenkrat ne zaužijete preveč. Samo štirje brazilski orehi vas bodo postavili na zgornjo mejo minerala selena, glede na nacionalni inštitut za zdravje. Preveč selena lahko povzroči težave z dihanjem, tresenje in odpoved ledvic ali srca.
9. Posušeno sadje
Seveda sveže sadje nima veliko žvepla. Toda za ohranitev suhega sadja se mnogi proizvajalci hrane zanašajo na žveplov dioksid, ki sadju pomaga ohraniti naravno barvo in okus s preprečevanjem oksidacije, glede na študijo iz aprila 2019 v Journal of Food Quality and Hazards Control.
Posušeno sadje, kot so marelice, rozine, fige ali datlji, naredi uživanje sadja preprostejše in dostopnejše. Čeprav imajo pogosto več kalorij in sladkorja, bi lahko uživanje suhega sadja izboljšalo kakovost vaše prehrane z uživanjem več vlaknin, kalija in nenasičenih maščob, glede na študijo iz julija 2021 v Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
10. Vino
Vse vino ima sulfite ali žveplov dioksid kot stranski produkt fermentacije kvasovk, vendar mnogi vinarji dodajajo tudi dodatne sulfite, da ohranijo vino, na Univerzi Kalifornije Davis. Ekološko pridelanemu vinu ne smejo dodati sulfitov, a brez tega konzervansa je bolj verjetno, da se pokvarijo in povzročijo neprijeten okus.
Vas kozarec rdečega vina povzroči glavobol? Pogosta napačna predstava je, da je za to krivo žveplo v vinu. Ampak, razen če vas boli glava tudi zaradi drugih živil, ki vsebujejo sulfite, kot je suho sadje, potem žveplo verjetno ni krivec. "Vinski glavobol" je najverjetneje posledica kombinacije histamina, taninov in dehidracijskega učinka alkohola, poroča Harvard Helalth Publishing.
Preberite še: