Ta recept je navdušil cel Balkan!
Ajvar je ena izmed najbolj priljubljenih domačih specialitet v balkanski kulinariki. Brez njega si težko predstavljamo razne piknike in praznovanja. S svojo značilno rdečo barvo in bogatim okusom se najpogosteje uporablja kot priloga, nekateri pa ga preprosto namažejo na kos kruha in uživajo.
Glavna sestavina klasičnega ajvarja je rdeča paprika, ki poskrbi za njegov prepoznaven videz in aromo. Tradicionalno se ajvar pripravlja jeseni, porablja pa se vse leto. Priprava je ročna, najokusnejši pa je tisti, pripravljen iz kombinacije sladkih in pekočih paprik na štedilniku na drva. Ajvar imenujejo tudi "srbski kaviar".
Poleg dobro znanega rdečega ajvarja postaja vse bolj priljubljen tudi beli ajvar. Da, prav ste prebrali – obstaja tudi beli ajvar. Gospodinje so navdušene nad tem receptom, saj je okus naravnost fantastičen. Namesto rdeče paprike se uporablja rumena, zato ima ajvar svetlejšo barvo in nežnejši okus.
Recept za beli ajvar
Sestavine:
- 4 kg rumenih mesnatih paprik
- 5 kg jajčevcev
- 1 l olja
- 1,5 dl kisa
- 150 g gorčice
- 2 žlici sladkorja
- 100 g soli
Priprava:
- Jajčevce in paprike dobro operite, osušite in specite – lahko na žaru ali v pečici. Ko so pečeni, zelenjavo pokrijte in pustite, da se ohladi. Tako jo boste lažje olupili.
- Paprikam odstranite kožico in semena, nato jih postavite v cedilo, da se dobro odcedijo. Jajčevce prav tako olupite.
- Ko so vse sestavine ohlajene in odcejene, jih zmeljite z napravo za mletje mesa. Nato jih začinite in zmešajte v okusno kremasto specialiteto, ki bo navdušila vsakega gosta.
Vir: krstarica.com