Recept, ki se prenaša iz generacije v generacijo: tako pripravite najboljši domači burek

19. 9. 2025
Recept, ki se prenaša iz generacije v generacijo: tako pripravite najboljši domači burek (foto: Profimedia)
Profimedia

Vsak ljubitelj bureka bi moral poznati ta slasten recept!

Burek, pogosto zamenjan s pito, izvira iz turške kuhinje, kjer se imenuje börek, kar pomeni "zaviti". Medtem ko v Bosni in Hercegovini pod pojmom burek poznajo izključno mesno različico, pri nas tako imenujemo tudi zavitke s sirom, krompirjem ali špinačo. Najboljši je postrežen topel, ob kozarcu hladnega jogurta.

In dobra novica? Pravi domači burek, ki je pogosto še boljši od tistega iz pekarne, lahko pripravite sami. Tukaj je preverjen recept za slasten burek s sirom.

Skrivnost popolnega nadeva

Ključ je v svežem polnomastnem kravjem siru, ki ga v manjših kupčkih razporedite med tanke plasti testa. Namesto mleka se uporablja mešanica mineralne vode, sončničnega olja in soli – ta poskrbi, da je testo na zunaj hrustljavo, znotraj pa prijetno sočno.

Sestavine:

  • 650 g pripravljenih tankih listov za pite
  • 500 g svežega polnomastnega kravjega sira
  • ½ čajne žličke soli
  • 100 ml sončničnega olja
  • 500 ml mineralne vode

Priprava:

  1. Pekač premažite z oljem, nanj položite dva lista testa in ju nežno pritisnite z dlanmi ob dno pekača.
  2. Vsak naslednji list premažite z mešanico olja, soli in mineralne vode, nato dodajte nekaj sira.
  3. Nadaljujte plastenje, dokler ne porabite vsega testa in nadeva. Presežke testa ob straneh prepognite navznoter.
  4. Na koncu položite še zadnji dve plasti testa, ju premažite in površino večkrat prebodite z zobotrebcem.
  5. Pecite v ogreti pečici približno 40 minut pri 200 °C. Proti koncu odstranite folijo ali pa testo dodatno zapečete, da dobi lepo zlato rjavo barvo.
  6. Po peki burek po potrebi obrežite ob robovih, previdno obrnite na desko in narežite na trikotnike.
Putin pripravlja teren za svojega naslednika

Ta preprost recept dokazuje, da popoln burek ni nič zapletenega. Potrebujete le nekaj sestavin in malo potrpljenja – rezultat pa je neverjetno sočen, hrustljav in nepremagljivo okusen burek, ki bo navdušil prav vsakogar.

Vir: krstarica.com

Recept za najboljši slivov džem: dodajte mu temno čokolado in dobili boste namaz, ki je boljši od Nutelle

Novo na Metroplay: Pot deklet do prvih 10 km – Triglav tek 2025