Juha s cvetačo in čičeriko za mrzle dni

30. 12. 2018
Deli
Juha s cvetačo in čičeriko za mrzle dni (foto: profimedia)
profimedia

V zimskem času se grejemo z jedmi na žlico. Juha s cvetačo in čičeriko ni le slastna, ampak ima tudi nekaj blagodejnih učinkov.

Pozimi si radi privoščimo kremne juhe, ki niso zahtevne za pripravo in dopuščajo veliko svobode pri izbiri sestavin. Ta ima poleg vsega tudi naslednje pozitivne učinke na telo:

  • nahrani kožo

  • pomirja želodec

  • vpliva na dobro počutje

  • spodbudi antioksidante

  • blaži vnetja v telesu
Če ste si jo zaželeli že za današnje kosilo, brž pripravite:
  • 1 glavo cvetače

  • ½  čebule

  • 2 stroka česna

  • skodelico čičerike

  • 1 žlico kurkume

  • 1 skodelico oreščkov

  • 2 čajni žlici olivnega olja

  • sok polovice limone

  • 2 čajni žlici soli

  • 7 ali 8 kozarcev vode

V velikem loncu segrejte olje. Na njem popražite nasekljano čebulo, česen, cvetačo (ki jo pred tem narežete na večje kose), oreščke in kurkumo. Mešajte 10 minut. Nato dodajte 4 kozarce vode in solite. Pustite, da vse skupaj zavre in kuhajte na zmernem ognju, da se cvetača omehča.

Juho zmešajte z blenderjem in dodajajte vodo po potrebi. Kuhajte še 5 minut, dodajte sok limone in solite po svojem okusu. Preden jo postrežete, v juho stresite praženo čičeriko, gostom pa lahko ponudite tudi dodatno olivno olje, ki ga primešajo juhi.

Okusno kremno juho lahko pripravite tudi v večjih količinah in jo po potrebi zamrznete. Ko si je boste ponovno zaželeli, jo pogrejte in po potrebi dodajte vodo.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"