3 hitri in zdravi obroki, ki jih pripravim, ko nimam časa: narejeni so v 15 minutah, njihov okus pa navdušuje

28. 8. 2025
3 hitri in zdravi obroki, ki jih pripravim, ko nimam časa: narejeni so v 15 minutah, njihov okus pa navdušuje (foto: Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona))
Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona)

Niste prepričani, kaj bi naredili za kosilo? Tukaj so 3 slastne ideje, ki vam bodo vzele le 15 minut.

Poletje se počasi poslavlja, kar pomeni vrnitev k vsakdanjim obveznostim in manj časa za kuhanje. A brez skrbi: tudi, če nimate veliko časa, lahko pripravite okusne in zdrave jedi, ki bodo všeč celotni družini.

Tri takšne ideje je za stil.kurir.rs razkrila Vanja Milenković, ki pravi, da prisega na hitre recepte. 

"Ko pridem domov, me otroci najprej vprašajo: 'Kaj bo danes za kosilo?' Medtem pa je meso še vedno zmrznjeno, testenine zapakirane, kuhinja prazna — a vsi bi že jedli. Kosilo v tem trenutku? Nemogoče. Zato imam vedno v rokavu nekaj preverjenih rešitev: preproste obroke, ki jih skuham v 15 minutah: hitro, okusno in še vedno zdravo."

1. Lečina enolončnica

  • Čas priprave: 15 minut
  • Čas kuhanja: 15 minut
  • Skupni čas: 30 minut
  • Št. porcij: 6
  • Energijska vrednost na porcijo: približno 670–753 kJ (160–180 kcal)

Sestavine:

  • 400 g rdeče leče
  • 2 žlici olja
  • 2 naribana korenčka
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol, poper, šopek svežega peteršilja
Prizor s hrvaške tržnice ni nikogar pustil ravnodušnega: "Odnesla jih je burja"

Priprava:

  1. Lečo sperite pod tekočo vodo. 
  2. V loncu na olju popražite nariban korenček, drobno sesekljano čebulo in česen.Dodajte lečo ter vse skupaj začinite s soljo in poprom.
  3. Prilijte vodo, da pokrije vse sestavine, in kuhajte približno 15 minut.
  4. Na koncu dodajte nasekljan peteršilj in postrezite toplo — odlično se poda k popečenemu kruhu.

2. Njoki s piščancem in špinačo

  • Čas priprave: 5 minut
  • Čas kuhanja: 10 minut
  • Skupni čas: 15 minut
  • Št. porcij: 6
  • Energijska vrednost na porcijo: približno 1673–1882 kJ (400–450 kcal)

Sestavine:

  • 400 g navadnih ali polnozrnatih njokov
  • 400 g piščančjih prsi
  • 2 žlici olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 300 g zamrznjene špinače (v briketih)
  • 250 ml sladke smetane za kuhanje
  • sol, poper
  • nariban sir (po želji)

Priprava:

  1. Njoke skuhajte v slani vreli vodi po navodilih na embalaži.
  2. Medtem v globoki ponvi na olju prepražite na kocke narezano piščančje meso (lahko tudi zamrznjeno).
  3. Dodajte sesekljano čebulo in česen, nato še špinačo.
  4. Prelijte s smetano za kuhanje, začinite s soljo in poprom.
  5. Ko se špinača stopi in omaka rahlo zgosti (po približno 5 minutah), dodajte odcejene njoke.
  6. Postrezite toplo, po želji potresite z naribanim sirom.

3. Rižota z zelenjavo

  • Čas priprave: 15 minut
  • Čas kuhanja: 20 minut
  • Skupni čas: 35 minut
  • Št. porcij: 6
  • Energijska vrednost na porcijo: približno 920–1046 kJ (220–250 kcal)

Sestavine:

  • 300 g riža
  • 1 čebula
  • 1 nariban korenček
  • 1 bučka (narezana na kocke)
  • 300 g koruze
  • sol, poper, ščepec kurkume

Priprava:

  1. Riž dobro sperite.
  2. Na malo olja prepražite čebulo in nariban korenček.
  3. Dodajte narezano bučko in dušite, dokler se ne zmehča. Nato vmešajte še koruzo, sol, poper in kurkumo.
  4. Dodajte riž, premešajte, in ko se začne lepiti za ponev, prilijte toliko vode, da prekrije sestavine.
  5. Po 5 minutah premešajte in po potrebi dolijte še malo vode.
  6. Po dodatnih 5 minutah je jed gotova.

Ko zmanjka časa, ni treba žrtvovati zdravja ali okusa. Z malo organizacije in nekaj preprostimi sestavinami lahko v pičlih 15 minutah pripravimo okusen obrok za vso družino.

Vir: stil.kurir.rs

S tem preprostim trikom italijanskih kuharjev bodo vaše testenine tako dobre kot v restavraciji