Najpogostejše napake pri pripravi polnjenih paprik, zaradi katerih niste zadovoljni z njihovim okusom

12. 6. 2024
Deli
Čeprav le redki to prakticirajo, kuharji opozarjajo, da riža nikoli ne kuhajte, preden ga daste v nadev. (foto: profimedia)
profimedia

Polnjene paprike so poletna klasika, ki izvira iz srednje Evrope in Balkana, a je danes znana po vsem svetu. So odlična izbira za okusno in hranljivo kosilo ali večerjo, saj ponujajo popolno kombinacijo mesa, riža in sveže zelenjave.

 Če niste zadovoljni z okusom polnjene paprike, ki ste jo pripravili, najverjetneje delate eno od naslednjih napak.

  • Ena najpogostejših napak je nakup napačne vrste paprike. Upoštevajte, da so za polnjenje najboljše paprike s tankimi stenami.
  • Naslednja napaka, ki jo marsikdo dela, je, da papriko napolni do vrha. Če boste to storili, bo zmes med kuhanjem padla iz paprik in bodo popokale. Iz tega razloga tega nikoli ne bi smeli storiti.
  • Pazite tudi, da ne dodate preveč posipa, saj bo uničil okus. Kuharji navajajo, da lahko namesto posipa uporabite tudi moko, zmešano v vodi.
  • Napaka je tudi nakup nekakovostnega riža ali njegovo prekuhavanje. Kupite kratkozrnati riž. 
  • Čeprav le redki to prakticirajo, kuharji opozarjajo, da riža nikoli ne kuhajte, preden ga daste v nadev.  

Preberite še: 

Recept za polnjene paprike

Sestavine:

  • 6 srednje velikih paprik (babura)
  • 500 g mletega mesa (mešanica govedine in svinjine ali katero koli drugo meso po vaši izbiri)
  • 1 skodelica kratkozrnatega kuhanega riža
  • 1 srednje velika čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1 korenček, drobno nariban
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 jajce
  • 1 žlica paradižnikove paste
  • 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke črnega popra
  • 1/2 čajne žličke mlete paprike (po želji)
  • 400 ml paradižnikove omake (ali domače paradižnikove omake)
  • 400 ml vode ali jušne osnove
  • 1 lovorjev list (po želji)

Priprava:

1.     Priprava paprik: Paprike operite in odrežite vrhove (pokrivala). Odstranite semena in notranje bele membrane, pazite, da ne poškodujete paprik. Pokrivala shranite, saj jih boste kasneje uporabili

2.      Priprava nadeva:

  • V veliki ponvi segrejte oljčno olje na srednji temperaturi.
  • Dodajte sesekljano čebulo in pražite, dokler ne postane zlato-rjava (približno 5 minut).
  • Dodajte sesekljan česen in nariban korenček ter pražite še 2-3 minute, dokler se zelenjava ne zmehča.
  • Dodajte mleto meso in ga med mešanjem rjavo specite (približno 5-7 minut).
  • Primešajte kuhani riž, paradižnikovo pasto, sesekljan peteršilj, sol, poper in mleto papriko (če jo uporabljate). Dobro premešajte, da se vse sestavine povežejo.
  • Odstranite z ognja in pustite, da se nekoliko ohladi.Ko se mešanica nekoliko ohladi, vmešajte jajce, ki bo pomagalo povezati nadev.

3.      Polnjenje paprik: Pripravljene paprike napolnite z nadevom, pri tem pa jih rahlo pritisnite, da nadev ne bo preveč stisnjen. Paprike napolnite do vrha, saj se nadev med kuhanjem ne bo veliko razširil.Napolnjene paprike pokrijte s shranjenimi pokrovi.

4.      Kuhanje: V veliki lonec ali globoko ponev zložite napolnjene paprike pokonci.Prelijte jih s paradižnikovo omako in vodo ali jušno osnovo, tako da so paprike skoraj povsem prekrite s tekočino. Dodajte lovorjev list za dodatno aromo.Privedite do vretja, nato zmanjšajte ogenj in pokrito kuhajte na nizki temperaturi približno 45 minut do 1 ure, dokler paprike ne postanejo mehke in se nadev popolnoma skuha.

5.      Postrežba: Polnjene paprike postrezite tople, preliti s paradižnikovo omako iz lonca. Kot prilogo lahko ponudite pire krompir, kruh ali svežo solato.

Novo na Metroplay: "Ni zdravega telesa brez zdravih ust" | dr. Urška Šavli