Presna božična večerja

25. 12. 2012
Deli
Presna božična večerja (foto: Luka Arnuš, Mateja Jordanovič Potočnik)
Luka Arnuš, Mateja Jordanovič Potočnik

Z vašega seznama lahko črtate zaobljubo "januarja sem na dieti in čistim svoje telo". Pripravili smo pravo gurmansko presenečenje - presno božično večerjo. Večerjo, ki ne bo obležala v želodcu in povzročila divjanja kazalca na tehtnici. 

Božič je eden tistih dogodkov, ki ga obeležimo s še posebej razkošno večerjo in pomeni začetek prehranskih pretiravanj vseh vrst, ki se nizajo vse do silvestrovega.

Morda lahko letos k stvari pristopimo malo drugače?

Zakaj si za spremembo za božič ne bi privoščili slastne, gurmanske večerje, ki nam ne bi obležala v želodcu in povzročila divjanja kazalca na tehtnici?

Morda lahko januarja svojo energijo usmerimo v raziskovanje bolj zdravega in zadovoljnega življenja, namesto v hujšanje.

Presno navduši z barvami, oblikami in okusi

Zaljubljena v dobro slovensko, italijansko, francosko, eksotično in sploh vsakršno izvrstno pripravljeno hrano ob povabilu na presno večerjo pred leti nisem pričakovala posebnih kulinaričnih presežkov.

Svojih presenečenih in skorajda evforičnih občutkov se spomnim vsakokrat, ko na svojih delavnicah opazujem obraze ljudi, ki se prvikrat srečajo s ‚surovimi' stvaritvami.

Presno najprej navduši s čudovito živimi barvami in oblikami. Okušanje presnega pa je prava poezija prelivajočih se okusov, ki jih običajno sicer prepoznaš vsakega posebej, skupaj pa se zlijejo v neopisljivo alkimijo neverjetnih občutkov.

Presno, surovo ali tudi živo je tisto živilo, ki ni bilo segreto na več kot 45 stopinj Celzija. 45 stopinj je tista magična meja, pri kateri začnejo odmirati encimi, nosilci življenja v vsaki živi pojavni obliki. Ko ob pripravljanju hrane jed segrejemo na 45 stopinj, v njej ni več živih encimov. Hrana, ki smo jo temeljito prepekli, prekuhali ali celo precvrli, je vse, le živa ne.

Utrujenost, napihnjenost, bolečine v želodcu, slabo prebavo in še kaj lahko pripišemo prizadevanju telesa, da bi anorganske snovi predelalo v telesu koristne oblike.

Solata za uvod

Najboljši uvod v presnojedski obrok je sveža, pisana solata. Pustimo, da nas vodi otroško navdušenje do pisanih kombinacij in sestavljajmo najrazličnejše solate glede na svoj okus in razpoloženje.

Solati lahko dodamo sadje, semena, oreške in kalčke. Listnati zelenjavi dodamo naribano ali na rezance narezano korenje, peso, repo, redkev, daikon ... V preliv dodamo sveža zelišča in začimbe po okusu.

Zelena solata s pomarančo

Sestavine za 4 osebe

  • 1 manjša glava mehke zelene solate, natrgane na manjše kose 
  • 1 manjša glava solate kristalke, natrgane na manjše kose 
  • 1 koromač, narezan na tanke rezine
  • 2 pomaranči, olupljeni in narezani na rezine

Za preliv

  • sok 1 pomaranče 
  • 1 jušna žlica oljčnega olja 
  • sol in malo mletega belega popra 
  • 1 čajna žlička naribanega ingverja

Priprava

Zelenjavo in pomaranči razdelimo v sklede. Za preliv z metlico stepamo vse sestavine, da se spremenijo v kremno emulzijo in z njim prelijemo solato.

Juhice

Presne juhice pripravimo iz različnih vrst sveže zelenjave. Za kremasto teksturo uporabimo namočene oreške ali avokado. Ker smo navezani na idejo ‚tople juhice, vse skupaj zalijemo s toplo vodo in tako pripravimo odlično presno kremno poslastico.

Paprična juhica

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 ml na kocke narezanega paradižnika
  • 250 ml na koščke narezane rdeče ali rumene paprike
  • 100 ml namočenih indijskih oreškov
  • 1 jušna žlica limetinega soka 
  • ½ avokada 
  • 1 čajna žlička miso paste
  • nekaj lističev bazilike
  • malo suhe čebule v prahu
  • malo kajenskega popra
  • himalajska sol 
  • 1 dl tople vode 
  • kalčki za okras

Priprava

Vse sestavine stresemo v posodo mešalnika in mešamo, da dobimo popolnoma gladko, kremasto juho. Nalijemo v skodelice in okrasimo s kalčki.

Glavne jedi

Mandljevi polpetki

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 ml mandljev, ki so se namakali čez noč
  • 2 jušni žlici limoninega soka 
  • 50 ml vode
  • 50 ml drobno narezanega peteršilja
  • 0,5 jušne žlice kumine 
  • 0,5 jž mlete paprike
  • 1 cm svežega ingverja 
  • 1 majhna čebulica, drobno narezana 
  • 4 jž pikantnega gorčičnega olja 
  • 2 nasekljana česnova stroka 
  • 100 ml mandljevega masla 
  • sol
  • mleto sončnično seme po potrebi

Priprava

Vse sestavine stresemo v multipraktik in enakomerno, gladko zmeljemo. Stresemo v skledo in dodamo toliko sončnične moke, da dosežemo primerno gostoto testa za oblikovanje polpetkov.

Položimo jih na pladenj dehidratorja in pri 45 stopinjah dehidriramo 8 ur. Dehidrator lahko nadomestimo s pečico. Da skrajšamo čas, povišamo temperaturo, vendar pa tako polpetki niso več presni. Polpetki so pripravljeni, ko se na površini oblikuje rahla skorjica, v sredini pa so še mehki. Polpetke lahko tudi zamrznemo.

Presna dušena špinača

Sestavine:

  • 2 pesti solatne špinače
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • 1 čajna žlička soli

Priprava

Špinačo stresemo v skledo, posolimo in prelijemo z oljem ter z rokami nežno gnetemo, da se zmehča. Nato na krožnik pripravimo posteljico iz špinače in nanjo položimo polpetek.

Šitake zrezki z mandljevo omako

Sestavine:

  • sveže šitake 
  • olivno olje, sol in sveže mleti poper
  • 2 stroka česna, narezana na lističe 
  • timijanovi lističi

Mandljeva omaka

  • 200 ml mandljevega masla
  • malo mandljevega mleka 
  • 100 ml namočenih indijskih oreškov 
  • 100 ml namočenih sušenih paradižnikov
  • 2 jušni žlici sojine omake 
  • 1 jušna žlica jabolčnega kisa
  • 1 jušna žlica limoninega soka 
  • 1 jušna žlica agavinega sirupa 
  • 1 strok česna
  • 1 čajna žlička ingverjevega soka 
  • himalajska sol po potrebi

Priprava

Gobam odrežemo stebla, po želji gobe narežemo na kose. V skledi gobe posolimo, popopramo, pokapljamo z olivnim oljem in potresemo z lističi timijana in česna. Nato z rokami marinado nežno vtremo v gobe in pustimo počivati nekaj ur.

Gobe razprostremo po pladnju in jih postavimo v dehidrator na 45 stopinj. Dehidriramo od 2 do 4 ure. Medtem pripravimo mandljevo omako. Vse sestavine stresemo v posodo mešalnika in gladko zmeljemo.

Šitake zrezke prelijemo z mandljevo omako in jih pojemo še tople ali pa jih shranimo v hladilniku.

Sladice

Recepte boste našli na povezavi Zdrave presne sladice.

Pripravila Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Luka Arnuš, Mateja Jordanovič Potočnik

 

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec