Prosena kaša je odlična za zajtrk ali malico. Blagodejno vpliva na prebavo, ker vsebuje silicijevo kislino, koristi tudi zdravju kože, las, nohtov in zob. Kuhali so jo že naši slovenski predniki, je brez glutena ter edino žito, ki v želodcu povzroča alkalno reakcijo in tako primerno živilo tudi za občutljive želodce.
Ideja za zajtrk, malico ali sladico
Prosena kaša:
- 1 liter ovsenega napitka
- 200g oprane prosene kaše
- Ščep soli
- 3 nasekljane datlje
- 1 žlica kokosovega olja (FairTrade)
- Nekaj kurkume
- Nekaj rozin, ki jih lahko izpustite ali pa dodate več namesto datljev, da se z njimi sladka
Za po vrhu:
- 2 banani, popečeni na kokosovem olju
- Praženi nasekljani mandlji
- Agavin ali javorjev sirup za preliv
V dovolj velik lonec nalijemo ovsen napitek (2l lonec) in dodamo ščep soli. Počakamo, da zavre. Medtem na operemo proseno kašo. V vrel napitek dodamo oprano proseno kašo, želeno suho sadje, žlico kokosovega olja. Nad šibkim ognjem kuhamo 10 - 15 minut. Občasno pomešamo.
Kuhano kašo predenemo v skodelice in po vrhu dodamo pečeno sadje in posujemo s praženimi mandlji ter prelijemo z agavnim ali javorjevim sirupom.
Sladica, ki je zaradi sestavin zdrav zajtrk ali večerja, malica za s seboj. Je se lahko topla ali hladna.
* Dodate lahko katerokoli suho sadje. Zagotovo mora biti odlično s figami, slive tako že vemo, da pašejo, marelicami… Ali pa po principu pinacolada (suh ananas in kokos).
Po vrhu pečenega sadja lahko dodate malce cimeta, orehe… po navdihu.
Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno
Preberite si še: Proso - žito z alkalnim učinkom
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?