Kardiologi so enotni: ta vrsta ribe je odlična za zdravje srca (med drugim zmanjšuje tveganje za srčni infarkt)

14. 5. 2024
Deli
Uravnotežena in zdrava prehrana pripomore k zdravju. (foto: Profimedia)
Profimedia

V svetovnem merilu so smrti zaradi bolezni srca in ožilja v današnji dobi precej pogostejše kot v preteklosti. 

Na to stanje opozarjajo tudi številke, saj je glede na poročilo Svetovne zveze za srce (WHF) iz maja 2023, število smrti zaradi bolezni srca in ožilja iz 12,1 milijona v obdobju 1990 leta, povečalo na 20,5 milijona leta 2021.  

Statistika sicer ne kaže najbolj spodbudnih podatkov, toda ob tem je dobro poudariti, da je bolezni srca in ožilja mogoče preprečiti ali pa vsaj nadzorovati s kakovostnim življenjskim slogom, med kar se prištevajo tudi telesna aktivnost, zdrava in uravnotežena prehrana, obvladovanje stresa in izogibanje kajenja ter pitja alkohola.  

Ne spreglejte:

Ribe predstavljajo prvenstveno izbiro za zdravje srca

Med uravnoteženo prehrano, ki pripomore k zdravju srca, strokovnjaki večkrat poudarjajo, da ne smejo manjkati listnata zelenjava, oreški, olivno olje, jagodičevje, stročnice in tudi ribe.  

Kardiolog dr. Mustali Dohadvala poudarja: »Uživanje rib je del znane, v svetu sprejete tradicionalne sredozemske prehrane. Več raziskav je prav tako pokazalo, da je tovrstna dieta povezana z zmanjšano stopnjo umrljivosti zaradi srčno-žilnih bolezni.«  

Po mnenju kardiologov pa ena vrsta rib še posebej izstopa zaradi svojih koristi za zdravje srca in si jo sami privoščijo večkrat tedensko. To je losos, ki ima bogato vsebnost omega-3 maščobnih kislin, kar za zdravje obeta mnogo koristi. Med drugim imajo omega-3 maščobne kisline poglavitno vlogo pri delovanju srca, srčno-žilnem sistemu, ter vplivu na možgane in vid.

Losos ima zaradi bogate vsebnosti omega-3 maščobnih kislin, mnogo koristi za zdravje srca.

Losos ima zaradi bogate vsebnosti omega-3 maščobnih kislin, mnogo koristi za zdravje srca.

Profimedia

Omega-3 maščobne kisline zmanjšujejo tveganje za srčni infarkt

»Dokazano je, da omega-3 maščobne kisline znižujejo raven trigliceridov, zmanjšujejo vaskularna vnetja in zmanjšujejo tveganje za aritmije,« dodaja kardiolog dr. Bradley Server. Prav tako pripomorejo zmanjšati tveganja za nekatere bolezni, med katerimi sta demenca in depresija. 

Uživanje rib lahko po ugotovitvah iz raziskav zmanjšuje tudi tveganje za srčni infarkt. »Raziskave so pokazale, da lahko uživanje rib štirikrat na teden ali več zmanjša tveganje za srčni infarkt,« pravi dr. Dohadvala in dodaja, da lahko samo dve porciji rib na teden zmanjšata tveganje smrti pri ljudeh, ki imajo že diagnosticirano srčno-žilno bolezen.  

Četudi nekatere vrste rib, med katerimi je losos na prvem mestu, vsebujejo največ omega-3 maščobnih kislin, pa je le-te moč najti tudi v drugih živilih. Če torej ne spadate med ljubitelje rib, lahko posežete tudi po lanenih semenih, lanenem olju, orehih, chia semenih ali vrsti soje, imenovani edamame.   

Vir: danas.rs

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi