Zanimiva in okusna jed.
Za 4 osebe potrebujete:
- 400 g moke
- 2 jajci
- 2 rumenjaka
- 1 beljak
- sol
Za nadev:
- 300 g krompirja
- 3 mlade čebule
- 200 g smetanovega namaza
- 1 papriko
- 100 g masla
- 1 žličko mlete paprike
Za drobljenec:
- 100 g drobtin
- 100 g masla
- 100 g pancete
- 2 mladi čebuli
Priprava:
1 Olupite krompir in ga skuhajte v slani vodi, ki ste ji dodali pol masla. Po kuhanju ga odcedite in pustite v pokriti kozici. Oplaknite papriko in mlado čebulo. Papriko zrežite na majhne koščke, mlado čebulo pa na obročke. Zelenjavo popražite na preostalem maslu in jo potresite z 1 žličko paprike. Na koncu primešajte pretlačen krompir in smetanov namaz.
2 Iz moke, jajc, rumenjaka in soli zgnetite mehko in voljno testo. Zavijte ga v folijo za živila in ga pustite počivati 1 uro. Testo nato tanko razvaljajte na pomokani delovni površini in ga pokrijte s čisto kuhinjsko krpo.
3 Po eni polovici testa v 4-centimetrskih razmikih razporedite majhne kupčke nadeva. Beljak stepite z 1 do 2 žlicama vode in premažite testo okoli kupčkov. Čez ta del testa zapognite drugi del testa in testo dobro zatisnite med kupčki nadeva. Testo zrežite na kvadrate.
4 Žepke stresite v vrelo slano vodo in jih pustite vreti 8 do 10 minut. Medtem na maslu zlato popražite drobtine. V njih povaljajte odcejene žepke. Jed potresite s sesekljano mlado čebulo in praženo slanino.
Foto: Profimedia
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija