Ljubitelje kompleksnejše kulinarike bo zagotovo prepričal preplet žlahtnih okusov mesa in brusnic.
Žrebičkov file z brusnicami
Sestavine:
- 300 – 400 g žrebičkovega fileja
- 1 šalotka
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 250 ml rdečega vina
- 200 g brusničnega džema Natureta
- polovice hrušk iz kompota Natureta Supreme
- ena žlička masla
- sol, poper
- gorčica Natureta
- oljčno olje, rožmarin, timijan – za marinado
Priprava:
- Najprej pripravimo marinado - v skledi zmešamo rožmarin, timijan, oljčno olje in poper. Dobro premešamo, da dobimo enotno zmes, v katero položimo meso in ga mariniramo vsaj 30 minut. Vmes ga nekajkrat obrnemo.
- V ponev damo žlico oljčnega olja in žlico masla ter močno segrejemo. Dobro uležane žrebičkove fileje premažemo z gorčico. Na hitro jih opečemo na segreti maščobi v vroči ponvi.
- Opečene fileje poberemo iz ponve in vanjo nato dodamo rjavi sladkor in nasekljano šalotko. Premešamo in pustimo, da sladkor karamelizira. Dolijemo vino. Dobro premešamo in pustimo vreti približno 5 minut. Nato dodamo brusnični džema Natureta.
- Vstavimo opečene fileje žrebička, narahlo prevremo in po okusu še dosolimo in popopramo. Žrebičkove fileje lahko zamenjamo tudi z žrebičkovimi ali govejimi zrezki.
Nasvet:
Kot priloga se dobro prilegajo sirovi štruklji, za še več okusa pa na krožnik dodamo polovico hruške, ki jo napolnimo z brusničnim džemom.
Poglejte si še:
Sočni skutini srčki z borovnicami brez peke
Slastna pečena jabolka v hrustljavi srajčk
Lahka paradižnikova juha z mocarelo in baziliko
Najboljša jagodna rulada, ki ste jo kdaj jedli
Tako pripravite božanski humus iz čičerke
Tako pripravite najboljšo francosko solato