Žrebičkova pašticada

14. 9. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Žrebičkova pašticada (foto: Profimedia)
Profimedia

Zanimiva jed, ki bo navdušila ljubitelje malce drugačnih okusov ...

Sestavine:

  • 1,5 kg kock žrebičkovega mesa ali en večji kos mesa
  • 1 liter rdečega vina (teran, merlot, kabernet)
  • 6 klinčkov ali pol žličke mletih klinčkov
  • 3 lovorjevi listi
  • 100 g slanine ali klobasice chorizo 
  • 2 žlici moke
  • 4 čebule (rdeče in rjave)
  • 5 strokov česna
  • 3 stebla zelene brez listov
  • 4 korenčki
  • oljčno olje
  • sol
  • poper
  • po želji še worcestrska omaka, bio jušna kocka, paradižnikova mezga
  • polenta

Priprava:

Kocke mesa (oziroma s korenjem in slanino našpikan kos mesa) 24 ur mariniramo v vinu in začimbah (razen paprike). Nato jih osušimo in posujemo z dvema žlicama moke ter do rjavega opečemo na olju. To počnemo v več korakih in jih shranjujemo v posodo, da se meso res zapeče in ne začne spuščati vode. Če se nam zapečena plast na dnu posode, začne žgati, jo zalijemo z malo vode ali vina ter postrgamo, zlijemo na meso, ki nas čaka v posodi, v posodo dolijemo olje in pečemo dalje. Ne bojte se, če je treba dodati več olja, saj maščobo z lakoto poberemo z dna, ko se golaž ohladi.

Ko popečemo vse meso, spražimo slanino ter čebulo in kocke zelenjave, začinimo s soljo in poprom, zalijemo z marinado. Dodamo še toliko tekočine (juhe, vode, vina), da komajda pokrije meso. V pečici, ogreti na 180 stopinj, kuhamo dobro pokrito 2 do 3 ure. Po eni uri peke pokukamo pod pokrov, ali nam tekočina prehitro izpareva, takrat dodamo malo vode ali vina.

Če imamo pokrov, ki se ne ujemam popolnoma s posodo, si pomagamo z alu folijo. Po koncu pečenja prestavimo posodo nazaj na štedilnik, in če je pokrov preveč tesnil, omako še malo zgostimo nad ognjem. Glede na okus omake izberemo še dodatne začimbe. Postrežemo z dolgo kuhano polento. Če smo izbrali večji konec mesa, ga pred mariniranjem našpikamo s prameni korenja, klinčki in slanino. Pečemo ga 3 ure. Po peki ga razrežemo na debele rezine in prelijemo z omako.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?