4 načini za preganjanje anksioznosti

4 načini za preganjanje anksioznosti (foto: profimedia) profimedia
28. 7. 2020

V našem umu pogosto vlada tolikšen nemir, da se nikakor ne moremo sprostiti. Številne obveznosti, sestanki, hitenje in lovljenje časa nas dan na dan spravljajo v stres in naše anksiozno razpoloženje se samo še stopnjuje. A obstaja rešitev.

Nad mnogimi stvarmi v življenju nimamo nadzora, vedno pa lahko izberemo, čemu bomo posvetili svojo pozornost. Obstajajo mnoge fizične vaje, kako umiriti um in zmanjšati stres, obenem pa znižati raven kortizola. Pomaga tudi omejevanje pitja alkohola in kofeina, prenehanje uživanja sladkorja in predelane hrane, dober spanec in redna telesna vadba. Če vse to združimo s spodnjimi nasveti, bomo zaživeli mnogo bolj sproščeno.

4 načini za življenje brez anksioznosti:

1. Čas za popolno sprostitev in mir

Če čas zase in za sproščanje prepustimo naključju, se bo vedno našlo kaj drugega, kar je navidezno bolj pomembno in česar niti slučajno ne moremo izpustiti. Zato načrtujte ta čas, vsak dan znova in vsak dan posebej! Ustvarite si prostor, kjer boste uživali v miru in tišini, kjer vam ne bo treba gledati na uro, kjer vas ne bo nihče priganjal.

Nekaj idej:

  • sprehod v naravi
  • obisk savne
  • ustvarjanje (npr. oblikovanje nakita, slikanje, kreativno pisanje, pletenje, lončarstvo)
  • joga
  • plavanje
  • poslušanje klasične glasbe
  • opazovanje zvezd
  • prebiranje poezije
  • barvanje pobarvanke z mandalami

V teh trenutkih se osredotočite samo na tukaj in zdaj. Poskusite zaznati vse vonjave, napnite ušesa, opazujte naravo okrog sebe – poskusite z očmi oplaziti vsako podrobnost, ne da bi ji pripisovali pomen. Globoko dihajte. Če potrebujete samoto, se umaknite na kraj, kjer jo boste našli. Povežite se s svojim notranjim jazom in ne dovolite, da vam skrbi uničijo ta magični čas. Lahko se vrnejo pozneje – zdaj nimate prostora zanje.

2. Prijateljstvo z umom

Večino časa preživimo na avtopilotu, ne poslušamo se in nismo pozorni na to, kaj nam življenje sploh sporoča. Dovoljujemo, da nas prevevajo enake misli kot doslej, smo sužnji enakih navad in vzorcev. 

Bodite pozorni na svoja čustva in misli. Ko jih opazite, jih lahko tudi spremenite. Če avtomatsko dovolite, da prevzamejo nadzor, pa se hitro znajdete v kaosu, ki mu ni konca. V spirali negativnosti, strahov … samih neproduktivnih reči. Um pač proizvaja tisto, česar je naučen in navajen. Zato ga bo treba prevzgojiti. Poskusite z vajami čuječnosti, ki brišejo preteklost in slutnjo prihodnosti – postavijo vas v ta trenutek, v katerem ni prostora za nobeno odvečno navlako, ki bi vas utrujala.

3. Hvaležnost

Ker že vemo, da je um nagnjen k negativnosti in povečevanju drame, ga moramo prelisičiti. Če pozornost usmerimo drugam, se bo sčasoma prilagodil. Namesto, da se prepustite skrbem, v mislih sestavljajte spisek vseh stvari, za katere ste hvaležni.

Poskusite v vsakem trenutku opaziti nekaj, kar vas navdaja z lepoto, kar vas navdihuje, kar vas razbremeni. Lahko gre za zelo preprosto reč, kot je opazovanje dežne kapljice, ki polzi po listu na drevesu. Za sončni zahod. Opazovanje psa, ki teče po travniku. Ples v dnevni sobi ob popevki, ki vam je zelo všeč. Vonj po cimetovih piškotih.

Sami najbolje veste, kaj vas osrečuje – poskrbite, da bo tega v življenju v izobilju! In vsakič, ko vam nekaj poboža srce in nariše nasmeh na obraz, se zahvalite. Vtise in slike teh lepih trenutkov shranite v možganih in jih potegnite na plan vsakič, ko ste v situaciji, ki vas navdaja s paniko. Preden zaspite, spet naredite spisek stvari, za katere ste tisti dan hvaležni. Sčasoma bo to umu prišlo v navado in sploh se ne boste več zavedali, da z mislimi kreirate nove in nove pozitivne izkušnje.

4. Povezovanje s seboj

Kadar nimamo časa, da bi se soočili s svojimi čustvi, potrebami, pričakovanji in strahovi, nas le-te opomnijo nase – ponavadi ob najmanj primernem času. Raje si aktivno izborite trenutke, ki so namenjeni tej introspekciji. Če kar naprej stremite k temu, da bi pomagali drugim, sebe pa zanemarjate, boste pregoreli. 

Svoja čustva in opažanja zapišite v dnevnik, ki je namenjen samo vašim očem, tako da vam ni treba ničesar prikrivati. Dovolite, da pride na plan vse, kar ste morda dolgo časa tiščali v sebi. Če čutite, da bi radi jokali, jočite. Če imate v sebi veliko jeze, tolcite v blazino! Če ste žalostni, se objemite in pobožajte.

Ko se povežemo s svojim notranjim otrokom, postanemo spet svobodni.

Dovolite si biti počasni. Umirjeni. Sproščeni.

vh, vir: Tiny Buddha

Preberite še:

Bolj ko nas skrbi, več negativnosti bomo privabili

ali pa 17 nasvetov za hitro pomoč ob napadu anksioznosti