7 nasvetov za trening pred maratonom

7 nasvetov za trening pred maratonom (foto: Profimedia) Profimedia
26. 5. 2017

Da boste na težko pričakovani dan tekme zasijali, se že vnaprej pripravite z naslednjimi nasveti za tek. Končni rezultat je konec koncev sestavljen iz preteklega truda in vztrajnosti.

1. Najdite popoln korak

Prava tehnika teka odloča o tem, ali boste izpolnili svoj cilj ali obupali pred koncem. S kratkimi, odrezanimi koraki porabite energijo in pokrijete manjšo razdaljo, predolg korak pa povzroča utrujenost mišic. Popolno dolžino lahko najdete s pomočjo rok. Med tekom naj bodo upognjene za 90 stopinj, premikajte jih naprej in nazaj, medtem ko tečete s približno 70% moči. Pretiravajte z gibanjem rok in mahajte na veliko ter opazujte, kako se koraki povečujejo. Potem skrajšajte razdaljo rok in bodite pozorni na korake. Nekje vmes se skriva vaš popoln korak.

2. Zavarujte noge pred poškodbami

Ko najdete popolne čevlje za tek, ne pozabite na nogavice. Za profesionalne tekače so skoraj obvezne dvoplastne, ki preprečujejo žulje in druge poškodbe. Če se s tekom ukvarjate tu in tam, bodite pozorni, da ne obujete bombažnih nogavic, ki vpijajo pot. Sestavljene naj bodo iz sintetičnih materialov.

3. Izvajajte tudi druge vaje

Čeprav drži, da boste boljši in učinkovitejši postali z vsakim dodatnim pretečenim kilometrom, to ne sme biti edina vadba. Poskusite s plavanjem, kolesarjenjem, jogo ali treningom moči. Izberite dejavnost, ki vam je najbolj pisana na kožo.

4. Postopoma povečujte razdaljo

Med treniranjem za maraton v načrt vključite povečevanje razdalje, ki naj bo skladna z napredkom in fizično pripravljenostjo. Če se ne držite nobenega načrta, pa poskrbite, da boste do maratona imeli dovolj časa za podaljševanje kilometrov in boste že teden prej sposobni preteči razdaljo, ki ste jo izbrali na tekmi.

5. Znebite se čevljev s petko

Morda v njih vaše noge na pogled izgledajo bolje, v resnici pa jim delate veliko škodo, še posebej v obdobju priprav na maraton. Visoke pete po nepotrebnem obremenjujejo golenico in meča. Namesto tega izberite prikupne čevlje z ravnim podplatom in privoščite nogam sprostitev ter počitek.

6. Preskočite obrok s testeninami

Načrtujete obrok z ogljikovimi hidrati noč pred veliko tekmo? Premislite ponovno. Res je, da potrebujete ogljikove hidrate, vendar vam bodo testenine dale občutek napihnjenosti in počasnosti, česar en dan pred maratonom zagotovo ne želite. Poiščite zdrave pijače, ki vsebujejo ogljikove hidrate ali jih najdite v drugih živilih. Predvsem se ne »nabašite«.

7. Predstavljajte si uspeh

Tudi profesionalni športniki si v glavi predstavljajo uspeh pred tekmo in morali bi si ga tudi vi. Nekaj trenutkov vsak dan (teden pred maratonom) mislite na to, da ste odtekli popolno in uspešno. Predstavljajte si, da ciljno črto pretečete v času, ki ste si ga zadali in ste nase nadvse ponosni.

Preberite tudi: