4 nasveti, da boste tekli dlje

4 nasveti, da boste tekli dlje (foto: Profimedia) Profimedia
14. 3. 2016

Seveda vam ni treba premagovati nemogočih razdalj – kakršna koli razdalja, ki je daljša od tiste, ki ste jo pretekli v zadnjih treh tednih, zadošča. A tudi tu, kot pri vsaki vadbi, lahko naletite na psihične in fizične ovire, ki vam bodo oteževale pot do teka na daljše razdalje. Tu je nekaj nasvetov, kako se temu izogniti.

Utrujenost

Upočasnite tek in ga nekajkrat prekinite s hojo. Če ste npr. tekli 3 minute, hodili pa 30 sekund, to spremenite na 1 minuto teka in 1 minuto hoje.

Pri teku, ki traja več kot uro, na vsakih 30 minut zaužijte 100 kalorij, da bo raven energije vedno dovolj visoka.

Dolgčas

Če ob premagovanju daljših razdalj čutite nelagodje, je to povsem običajno. Negativne misli preženite s pozitivnimi, npr. „Uspelo mi bo!" ali pa „Močan sem!".

Osredotočite se le na čas, ki je še ostal do naslednjega premora.

Skrenili ste s poti

Če skrenete s poti, je to lahko frustrirajoče, še posebej, če ste s tem še pridali kilometre k že tako dolgemu teku. Privoščite si daljše, počasnejše in pogostejše odmore s hojo.

Če ste razdaljo nenamenoma povečali, se za vztrajnost nagradite s kozarcem vina ali ogledom filma.

Lačni ste, žejni ste, zebe vas, vroče vam je ...

Če se boste pred tekom ustrezno pripravili, se boste s temi težavami pozneje lažje soočili. Nadenite si tekaški pas z bidoni in načrtujte pot tako, da si boste lahko bidone redno polnili z vodo. V pas pospravite tudi energijske ploščice itd ...

Okoli pasu si zavežite majico z dolgimi rokavi, če bi se temperature slučajno spustile. V vročih dneh pa imejte dostop do vode, da si boste lahko osvežili glavo na vsakih 10-15 sekund.

Vir: Runner's World

Preverite še top vaje za sanjske trebušne mišice.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri