Najboljši triki, ki bi jih moral vedeti vsak tekač (posebno pred maratoni)

Najboljši triki, ki bi jih moral vedeti vsak tekač (posebno pred maratoni) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 10. 2022

Tekači ste verjetno za katerega od teh trikov že slišali, ostale pa zagotovo preizkusite. Lahko vam zelo olajšajo vaše vadbe in tudi tekaške dogodke! 

Ne bomo izgubljali besed: za vas smo pripravili najboljše trike, ki jih pri teku zagotovo potrebujete in bodo rešili marsikatero težavo. Ni za kaj!

Tu so tekaški triki, ki vam bodo prišli zelo prav: 

1. Energičen seznam glasbe

Če želite biti hitrejši ali vzdrževati ritem teka, potrebujete živo, energično glasbo z motivacijskim besedilom. Balade in romantične pesmi vas žal ne bodo spodbudile k hitrejšemu teku. Pri pravi glasbi pa boste nevede pospešili korak. 

2. Vedno prej pripravite športna oblačila

Tudi če imate tek zelo radi, bodo prišli dnevi, ko se vam ne bo ljubilo. Zelo bo pomagalo, če imate oblačila že pripravljena ali ste oblečeni kakšno uro preden greste. Tako se boste tudi v mislih pripravili na tek. 

3. Zavežite ključe 

Pri daljšem teku vas stvari v žepih lahko začnejo precej motiti. Ko naslednjič ključe potisnete v žep, sezite z druge strani in žep zavežite z elastiko. Tako bodo ključi ostali pri miru, nič ne bo žvenketalo in se premikalo po žepu. 

4. Nove čevlje kupite konec dneva

Kot vesten tekač zagotovo veste, da je čevlje potrebno redno menjati, če želite ohraniti zdrave sklepe in stopala. Ko boste morali kupiti nove, se v trgovino odpravite popoldne, ko bo vaše stopalo rahlo oteklo in večje kot zjutraj. Tako boste zagotovo kupili pravo številko. 

5. Dolg tek razdelite na krajše razdalje

Mentalno je precej težko, ko pomislite, da boste cilj prečkali šele čez 20 km. Precej lažje vam bo, če si postavite nekaj vmesnih mejnikov, ki jih boste dosegli in v mislih naredili kljukico. Če vam je pot znana, najdite točke, po katerih boste vedeli, da je določena razdalja za vami. To vas bo motiviralo in vam hkrati dalo občutek zadovoljstva. 

6. Potrebujete gorivo

Veliko bolje boste tekli, če na teke daljše od 10 km s seboj vzamete kakšno energijsko tablico ali športno pijačo. Telo potrebuje novo energijo, ki jo lahko porabi. Če se borite z utrujenostjo na koncu, poskusite z dodatnim "gorivom" med tekom. 

7. Skrijte plastenke

Če tečete po isti trasi kot običajno in poznate ob njej primerna skrivališča, že prej tam pustite kakšno plastenko vode ali prazno plastenko, ki jo lahko napolnite nekje v bližini. Tako ne boste s seboj nosili dodatne teže. Seveda plastenke potem pospravite in jih ne puščajte naokoli. 

8. Imejte rutino po teku, ki vam bo všeč

Ne glede na to kako zelo radi tečete, potrebujete motivacijo, ki bo sledila vaši vadbi teka. Naj bo to kakšen dober obrok, sproščujoča aktivnost, kopel, vaje, ki vas umirijo ... Še z večjim veseljem boste obuli športne čevlje.