8 'zdravih živil', ki vam lahko pokvarijo tekaško preizkušnjo

8 'zdravih živil', ki vam lahko pokvarijo tekaško preizkušnjo - Tek in prehrana (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2016

Znano je, da se sklede sladoleda na jedilniku tekača ne znajdejo ravno pogosto. A na videz nedolžna hrana in pijača lahko prav tako škodujeta vaši fiziologiji. Katera? Zbrali smo nekaj primerov.

Delno hidrogenirana prehrana

Če na seznamu sestavin opazite delno hidrogenirano olje, hrana vsebuje transmaščobe. Ki mašijo arterije in zvišujejo raven holesterola. V čem je še težava? Telo jih ne more zlahka pretvoriti v energijo, zato lahko slabijo telesno pripravljenost.

Jogurt z okusom

Mlečni izdelki so odličen vir kalcija, kalija in proteinov, a jogurti z okusom ponavadi vsebujejo tudi sladkor – v nekaterih primerih to pomeni tudi več kot 30 g na porcijo. Raje se držite navadnega grškega jogurta.

Prevarantska masla iz oreščkov

Arašidovo in mandljevo maslo sta lahko tekačeva najboljša prijatelja. Toda preverite sestavine: med temi morajo biti oreščki, sol ... in to bi moralo biti to. Če imate raje sladke variacije pa izberite tiste z manj kot tremi grami sladkorja na porcijo.

Dodatki okusa, kot npr. cimet, so sprejemljivi, bodite pa pozorni na namaze s čokolado in maslom iz oreščkov: nekateri lahko vsebujejo več kot 20 g sladkorja in 4 grame nasičenih maščob na porcijo (pogosto pa tudi hidrogenirana olja).

Preberite: Kaj se zgodi, če pojeste preveč oreščkov?

Večzrnat kruh

'Večzrnat' preprosto pomeni, da kruh vsebuje več različnih žitaric (v nasprotju s polnozrnatim, pri katerem so uporabljeni vsi deli zrna), zato lahko te štruce vsebujejo predvsem rafinirano belo moko. Tudi če je kruh posut z različnimi zrni, še ne pomeni, da je bolj hranljiv. Ponavadi vsebuje zgolj več sladkorja in kalorij, celih semen pa zelo malo.

Sestavine, na katere morate biti pozorni: na prvem mestu mora biti polnozrnata pšenična moka ali kaj drugega polnozrnatega.

(Drugo) pivo

Tekači se po tekmi radi družijo ob pivu in morda ste tudi vi nazdravili študijam, ki pravijo, da kakšen vrček ne more škoditi – morda ima celo pozitiven učinek. A tudi tu moramo biti previdni: če spijemo več kot enega, bo to naše telo oviralo pri regeneraciji. Pivo vsebuje oglijkove hidrate, zato enega le spijte, nikakor pa naj ne nadomesti vode. Ker je alkohol diuretik, lahko povzroči dehidracijo. Če se boste nacejali, torej spijte še več H2O.

Energijske pijače

Kofein lahko izboljša učinkovitost. A svojo stimulacijo si raje povečajte s skodelico kave ali z energijskim gelom. Raziskava, objavljena v reviji British Journal of Nutrition, je pokazala, da so športniki, ki so uživali energijske pijače, opazili rahlo izboljšano učinkovitost, hkrati pa so po tekmovanju večkrat občutili vznemirjenost, nespečnost in živčnost.

Beljakovinske ploščice

Veliko športnikov misli, da po teku potrebujejo beljakovinsko ploščico ali shake. A to gre pogosto na račun ogljikovih hidratov – in prave hrane – ki naj bi jih jedli. Tekom dneva raje zaužijte malo proteinov, tako jih bo telo najlažje absorbiralo. Če vaša prehrana vključuje tudi ribe, piščanca, mlečne izdelke, zelenjavo in polnozrnato hrano, pa vam po vadbi ni treba dodajati predelanih proteinov.

Športne pijače

Elektroliti v obliki pijače, bogate z ogljikovimi hidrati, vas lahko med enournim tekom ali več, rešijo. A prepogosto jih tekači uživajo med krajšim tekom ali celo takrat, kadar sploh ne telovadijo. Njihova glavna sestavina je sladkor, in to v precejšnih količinah. Ko med delom sedite, vam ne bodo nič pripomogli k učinkovitosti pri delu – pridobili boste samo kalorije, ki pa jih ne potrebujete.

Vir: Runner's World