Za nekaj dni se bomo odpovedali glutenu in občutili, kakšne spremembe nam življenje brez glutena prinaša.
V tokratnem postu smo se že odpovedali alkoholu, cigaretam in sladkorju, sedaj pa je na vrsti gluten.
Gluten je skupno ime za lepljivo, elastično v vodi netopno beljakovino (prolamin). Gluten se nahaja v pšenici, pa tudi v nekaterih drugih žitih, kot sta rž, pira, kamut in ječmen, kjer je delež glutena različen. Največ ga je v pšenici in najmanj v ovsu (tu so mnenja sicer deljena). Gluten je sicer latinska beseda za lepilo in dobro ponazarja njegovo glavno lastnost - netopna lepljiva snov.
Ugotavljanje preobčutljivosti na gluten je lahko zahtevno, saj so simptomi preobčutljivosti zelo podobni drugim zdravstvenim simptom in zato pogosto ostanejo prezrti.
Preobčutljivost na gluten lahko vodi v celiakijo, zato je pomembno, da smo pozorni na simptome v prebavnem sistemu ter reakcijo našega telesa na hrano, ki vsebuje gluten.
Simptomi preobčutljivosti na gluten
1. Pogosti glavoboli in migrene
Če te večkrat boli glava ali imaš celo napade migrene, preveri, ali je morda tvoja hrana vsebovala veliko glutena.
2. Težave s prebavo
Če imaš težave s prebavo ali želodcem, je to po vsej verjetnosti dokaz tvoje preobčutljivosti na gluten. V praksi se tvoje težave odražajo v napihnjenosti, težavah s plini, slabosti, bolečinah v trebuhu, lahko tudi v zaprtosti ali diareji.
3. Nenehna utrujenost
Utrujenost se pojavi kronično ali pa po vsakem obroku, ki vsebuje gluten.
4. Nenehno spreminjanje volje ter razpoloženja
Za ljudi, ki so občutljivi na gluten, je značilno, da svojo voljo ter razpoloženje lahko menjajo iz minute v minuto.
5. Težave z ravnotežjem, pogosta omedlevica
Gluten lahko povzroči tudi pojav več nevroloških težav: težave z ravnotežjem, omedlevica ter nefunkcionalnost perifernega živčevja, ki povzroča bolečine, šibkost, mravljince, otrplost udov.
6. Izpuščaji na koži
Tudi nečista koža; izpuščaji, akne ... so lahko posledica alergije na gluten.
Kaj torej storiti?
Če je tvoja občutljivost na gluten tolikšna, da ti povzroča resnične težave, potem ti strokovnjaki priporočajo 60-dnevno dieto, ki izključuje glutensko prehrano.
Iz prehrane izloči pšenico in izdelke iz pšenične moke, rž, ječmen, piro in kamut.
In kaj v tem času lahko uživaš?
V tem času lahko uživaš dobre, zdrave in izjemno okusne jedi, kot so kvinoja, proso, riž, ajda, koruzni zdrob, amarant, izdelke iz riževe, koruzne in ajdove moke.
Pripravi si okusne kaše, juhe, omake, solate ... Tudi kruh in testenine so že na voljo iz brezglutenske moke.
Jedi brez glutena so lahko še bolj okusne kot jedi, ki vsebujejo gluten. Poskusi že danes in nam povej, ali to res drži.
Za več nasvetov, kaj jesti v teh dneh, pa v naslednjih dneh.
Povej, kako ti gre? Deli svoj napredek na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.