Danes bomo razpravljali o resnicah in zmotah o glutenu in si pogledali ali je gluten res enako slab za vse, in ali res shujšamo, če jemo samo brezglutensko hrano.
Danes je zadnji dan posta brez glutena. Zadnjič smo ti že povedali, zakaj gluten ni koristen in bi se mu bilo dobro izogibati.
Če pa si se mu v teh dneh zares odpovedal/a, si lahko na lastni koži občutil/a, kako tvoje telo deluje brez njega. Imaš morda več energije, boljšo prebavo, nimaš bolečin v trebuhu in imaš lepšo kožo? Če nisi opazil/a večjih sprememb, morda vztrajaj še vsaj nekaj dni ali pa ... nate ne vpliva tako kot na druge, ki so občutili veliko izboljšanje in oljašanje v počutju. Vsak človek je namreč drugačen in bolj ali manj občutljiv na določena živila.
Gluten na vse ne vpliva enako!
Že res, da z glutenom ne gre pretiravati in se ga je dobro malce izogibati, je pa tudi res, da gluten na prav vse ljudi ne vpliva slabo. Strokovnjaki ga do določene mere celo priporočajo (tistim, ki niso nanj alergični, seveda), predvsem izdelke iz polnozrnate pire ali kamuta ter ječmen ali rž.
Vsekakor pa se izogibaj izdelkom iz bele pšenične moke, ki je oropana vseh vitaminov, vlaknin in ostalih hranil.
Vsekakor pa izogibanje glutenu ni »modna muha«, saj je vse več ljudi občutljivih na gluten. Strokovnjaki pravijo, da ima celiakijo zagotovo vsaj 20.000 Slovencev, a jo diagnosticirajo le pri enem od 1000 do 3000 posameznikov.
Z brezglutensko hrano ne bomo nujno shujšali!
Če bomo jedli brezglutensko, ne bomo nujno shujšali. Sladek maslen piškot je še vedno piškot, pa če vsebuje pšenično ali brezglutensko moko. Ljudje na brezglutenski dieti shujšajo le, če se popolnoma odpovedo predelani hrani ter sladkorju.
Glutena ne najdemo le v pekovskih izdelkih
Če si pozorno bral/a naše nasvete in namige iz prejšnjih dni, to že veš. Če se odrečeš samo kruhu, to še ne pomeni, da ješ popolnoma brezglutenska živila.
Gluten lahko najdemo tudi v sojinih omakah, marinadah, klobasah, šunkah, celo v nekaterih zdravilih ter podobno. In kako se mu boš vendarle popolnoma izognil/a?
Beri deklaracije!
Katere pa so brezglutenske žitarice?
Da osvežimo spomin, brezglutenske žitarice so:
- amarant,
- proso,
- ajda in
- kvinoja.
Pa tudi riž in koruza ne vsebujeta glutena.
Če si torej v teh dneh opazil/a, da ti gluten škoduje, potem ga lahko mirno, brez slabe vesti, črtaš s svojega jedilnika. Ali pa ga morda za začetek uživaš le v manjših količinah.
Čemu se izogneš, če glutena ne uživaš? Izgine lahko napihnjen trebuh, težave s prebavo in utrujenost, pa tudi bolečine v sklepih in trebuhu.
Povej, kako ti gre? Deli svoj napredek na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.