Danes bomo preverili, zakaj je beli rafiniran sladkor med tistimi živili, ki našemu telesu najbolj škodijo.
Reci stop belemu sladkorju!
Pred nekaj dnevi smo se odločili, da si bomo privoščili oddih od belega oz. rafiniranega sladkorja. O tem, zakaj oz. kakšne dobrobiti nam ta odločitev prinese, smo tukaj že govorili.
Prečiščeni sladkor oziroma saharoza je za naše telo škodljiv že zato, ker so mu med proizvodnjo odvzeti vsi vitamini in minerali, zato ga je dr. William Coda Martin že leta 1957 označil za strup, pri čemer je strup definiral kot vsako substanco, ki povzroča ali lahko povzroči bolezen.
Prečiščen sladkor telesu ne daje ničesar drugega kot le prazne kalorije. V njem ni naravnih vitaminov in mineralov, ki jih najdemo v sladkorni repi ali trsju, za presnovo rafiniranega sladkorja pa telo potrebuje prav te vitamine in minerale, zato jih jemlje iz drugih virov v našem telesu. Tako z uživanjem rafiniranega sladkorja izgubljamo natrij (iz soli), kalij in magnezij (iz zelenjave) ter kalcij (iz kosti). Uživanje prečiščenega sladkorja niža tudi raven vitamina B, ki je pomemben za delovanje možganov.
NUJNO vedno preveri, če živilo, ki ga nameravaš kupiti, vsebuje sladkor
Črtanje sladkorja ne pomeni le to, da se izogibaš sladkorju samemu. Sladkor se namreč skriva marsikje.
Čeprav na prvi pogled temu ni videti tako, pa moraš vedeti, da je sladkor skrit tudi v nekaterih omakah, ki na prvi pogled delujejo zelo zdravo. Prisoten je tudi v solatnih prelivih, v skorajda vseh pijačah, predvsem pa se v neverjetno velikih količinah skriva tudi v vodah z okusom, ledenih čajih ter gaziranih pijačah, po katerih hrepenimo predvsem poleti. Sladkor se skriva tudi v kruhu in to ne samo v belem. Zato ga raje peci kar doma.
Ker se sladkor skriva na tudi zelo nepričakovanih mestih, vedno preveri sestavine, ki so v določenem živilu. Temu pa se lahko izogneš tudi tako, da čim več živil pripraviš kar doma.
ZAKAJ torej reči stop belemu sladkorju?
Naše telo sladkorja ne more presnoviti, zato nam črpa iz telesa pomembne vitamine in minerale. Je pa tudi eden od glavnih razlogov, zakaj se ljudje redimo. Debelost pa seveda prinese toliko različnih bolezni.
Poleg ropanja vitaminov, mineralov in povzročanje prevelike teže, pa je tukaj še prehitro staranje, sladkorna bolezen, bolezni srca ter ožilja, staranje kože in na splošno celega organizma. Če sladkor torej izločimo iz prehrane, lahko ublažimo mnogo bolezni, med katerimi so tudi diabetes, rak in bolezni srca.
Sladkor povzroči rušenje zdravje že znotraj prve generacije
Zanimivo raziskavo je v tridesetih letih izvedel stomatolog Weston A. Price. Price je potoval po vsem svetu, od severnega do južnega pola, od Afrike do Nove Zelandije, in preučeval prehranske navade lokalnega prebivalstva. Rezultati, ki jih je objavil leta 1939, so bili šokantni:
Ljudje, ki živijo v t. i. primitivnih življenjskih razmerah in jedo naravno, neprečiščeno hrano, so zdravi in imajo zdrave zobe. Ko pridejo v stik s civilizacijo in v svojo prehrano vnesejo prečiščen sladkor, se njihovo zdravje poruši že znotraj prve generacije.
ALI VEŠ, da rafiniran sladkor vsebuje živalske sestavine?
Način pridobivanja rafiniranega sladkorja bo pretresla vse, močno pa prav ljubitelje živali in vegane.
Rafiniran sladkor je lahko narejen bodisi iz sladkornega trsa ali sladkorne pese. Čeprav imata praktično identični okus, je proces rafiniranja med njima precej drugačen.
Pulpa sladkornega trsa je v predelavi ločena od soka, nato se sok sprocesira in segreje, da kristalizira. Da sladkor obdrži privlačno in vsem znano svetlo belo barvo, sladkor filtrirajo in pobelijo z belilom. Belilo je narejeno iz kosti oz. predelano iz lobanj in hrbtenic krav. Kosti namreč segrevajo na visokih temperature in reducirajo na ogljik.
Čeprav torej sam sladkor morda ne vsebuje živalskih kosti, jih pogosto uporabijo v produkcijskem procesu. Obstajajo namreč tudi alternativni viri ogljika, zato vsak rafiniran sladkor ni neveganski.
KAJ PA rjavi sladkor?
Rjavi sladkor pridelajo na enak način kot belega. Edina razlika je v tem, da rjavega v zadnjem koraki pridelave pobarvajo z melaso in ne z belilom.
Enako pridelajo tudi sladkor v prahu, ki je zgolj fino mlet.
Vendar pa pozor: sladkorj, ki ma ekološki certifikat, ne sme biti beljen z omenjenim belilom.
BOLJŠI NAČINI sladkanja so možni!
Ko bo želja po sladkem resnično prevelika, posezi po alternativah:
- Javorjev sirup
- Rižev slad
- Ječmenov slad
- Temni agavin sirup
- Kokosov sladkor
- Datelji
- Med
- Pri peki pa se obnesejo banane...
Nekaj idej za naravno sladke sladice smo ti priporočili že pred nekaj dnevi v članku Ideje za sladke prigrizke brez sladkorja. Se je kateri že znašel na tvoji mizi?
Kako se spopadaš z željo po sladkem v teh dneh? Deli svoj napredek na družabnih omrežjih pod oznako #vztrajam.