Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
elvira3

Učiteljica Elvira Sušec uči v eni izmed ljubljanskih osnovnih šol, v času koronavirusa pa svoje delo vestno, zagnano in s potrpežljivostjo opravlja na daljavo. Delo na daljavo ni primerljivo z delom v živo, pravi in doda, da je morda sedaj odlična priložnost za odstranitev vsega balasta iz učnih načrtov.

V času karantene doma piše priprave, pripravlja materiale in naloge za spletno učilnico ter pregleduje naloge v spletni učilnici, ves čas pa je v kontaktu z ostalimi učitelji in vodstvom v kolektivu. Delo je celodnevno, saj zjutraj in popoldne komunicira z učenci in starši, zvečer pa popravlja naloge in pripravlja snov za naslednji dan.

Največ časa porabi za komunikacijo z učenci in njihovimi starši. S starši in učenci opravlja telefonske ali video pogovore, ko se pojavijo vprašanja glede tehnologije ali šolskega dela. Največ vprašanje je glede registracije v učilnico, nalaganja in oddajanja nalog v učilnici, pravočasnega pristopa k opravljanju nalog, dodatne razlage snovi, ustnega ocenjevanje znanja in podobno. Ker opaža nekaj neznanja pri osnovnih računalniških veščinah, se ji zdi smotrno, da bi vsaj v 4. in 5. razredu uvedli tedensko enourno računalniško opismenjevanje otrok. Opaža, da otroci znajo svoje fotografije naložiti na različna družabna omrežja, težavo pa imajo pri nalaganju fotografije domače naloge v Wordu ali PDF formatu.

Čas koronavirusa je zelo unikaten in zelo stresen, tako za učitelje in starše, kot tudi za otroke. Zaveda se, da vsi otroci doma nimajo enakih pogojev za šolanje, vsi nimajo svoje sobe, svojega računalnika in miru. Skrbi jo za otroke tujce, ki imajo težave z razumevanjem slovenščine in učence s posebnimi potrebami, ki potrebujejo prilagoditve in veliko pomoči, kar na daljavo ni enako in enostavno, saj z njimi ne morejo delati individualno kot v šoli. Ne pozabi niti na nadarjene učence, ki so se pripravljali na šolska tekmovanje iz matematike ter na državna tekmovanja iz kemije in fizike, saj teh tekmovanj v tem šolskem letu najverjetneje ne bodo izpeljali.

Zelo hvaležna je za potrpežljivost staršev, ki korektno komunicirajo z njo, zelo ponosna pa je tudi na svoje učence, ki so in še vedno pridno delajo tudi od doma. Verjame, da je temu tako predvsem zaradi staršev, ki so tisti, ki morajo otrokom zagotoviti, da imajo ti tudi doma ustaljen urnik. Da vedo, kdaj se zjutraj vstaja, kakšne obveznosti imajo pri šolskih in tudi pri hišnih opravilih. Elvira predlaga, da naj otroci redno pomagajo tudi pri pospravljanju, čiščenju in kuhanjem. Navdušili so jo namreč otroci v njenem predmetu gospodinjstva in izbirnega predmeta sodobne priprave hrane. Učenci so s pomočjo staršev pripravili zelo zanimive jedi, nekateri so se sploh prvič preizkusili v peki kruha in pripravi kosil za vso družino.

Kriza je po Elvirinem mnenju prinesla tudi čas za refleksijo in spoznanje, kaj je pomembno. Koronavirus kriza nam je kljub stresnim okoliščinam prinesla prostor za premislek kje smo, kam gremo in kako lahko vsak posameznik družbe šteje. Skupaj namreč lahko gradimo nov boljši jutri in otrokom pokažemo, kaj je pomembno v življenju in kaj šteje. Otroci se namreč ne bodo spominjali, v kakšnem avtomobilu so se vozili, spomnili pa se bodo naše ljubezni, razumevanja, podpore, majhnih presenečenj in skupnega druženja. Korona kriza je prinesla pomemben oddih tudi naši Zemlji in pomembno je, da je po krizi spet ne preobremenimo in poskrbimo za bolj trajnostni razvoj in s tem pokažemo, da nam je mar, kako bodo živeli naši otroci, vnuki in naslednje generacije.

#vztrajam motiviramo 18. maj 2020

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.