28-dnevni fitnes izziv: 21. DAN in načrt za odvajanje od sladkorja

28-dnevni fitnes izziv: 21. DAN in načrt za odvajanje od sladkorja (foto: Profimedia) Profimedia
3. 6. 2018

Danes fintes izzivu dodajamo še en izziv - načrt za odvajanje od sladkorja. Zakaj?

Ker gre vadba z roko v roki s prehrano. Beli sladkor pa še vedno ostaja en najtrših orehov. Živilo, oropano vseh vitaminov in mineralov, le prazne kalorije. Ko sladkor izločimo iz prehrane, lahko ublažimo ali celo preprečimo marsikatero bolezen in predvsem poskrbimo za boljše počutje.

Pred nami je še četrti in zadnji teden 28-dnevnega fitnes izziva. 11. junija začnemo s tedenskimi izzivi. Današnji dan naj bo zato predpriprava - na teden, ko se bomo lotili pomembnih sprememb v prehrani.

Najprej: NAREDITE JUTRANJI TRENING

Nato preverite ...

Tedenski načrt za odvajanje od sladkorja

1. KORAK: najprej ugotovite, kje vse ga najdete. Le 30 odstokov ga namreč najdemo v najbolj očitnih krivcih, kot so čokolada in sladke pijače. Vse drugo so t. i. skriti sladkorji - jogurti, omake, pomarančni sok ...

2. KORAK: naredite seznam imen - sladkor se skriva tudi pod imeni, kot so sukroza, dekstroza, maltoza, glukoza, invertni sladkorni sirup, koruzni sirup in sladni ekstrakt.

3. KORAK: začnite brati etikete. Vse, kar vsebuje več kot 20 g sladkorja na porcijo, spada med živila z VELIKO sladkorja. Priporočljivo: živila, ki bodo na vašem jedilniku, naj imajo največ 8 g sladkorja/100 g oz. porcijo. Iz shrambe in omar odstranite vsa živila, ki vsebujejo veliko sladkorja.

4. KORAK: za teden dni se odrecite rafiniranim ogljikovim hidratom (izdelkom iz pšenice in drugih žit), alkoholu in vsem drugim oblikam (dodanega) sladkorja. Začasno se odrecite tudi sadju in mlečnim izdelkom. To so sicer zdrava živila, a prav tako vsebujejo sladkorje, kar lahko oteži odvajanje.

5. KORAK: jedilnik obogatite z beljakovinami - jajci, piščančjim mesom, ribami ... - zelenjavo in živili, ki so vir zdravih maščob.

Za zajtrk si lahko, na primer, pripravite jajčka z avokadom ali z zelenjavo, opoldne si privoščite fižolovo juho in/ali ogromno skledo mešane solate s čičerko in piščancem ali tuno, za malico oreščke, približno 40 gramov, in za večerjo zrezek ali ribo z brokolijem in stročjim fižolom ali zeljem.

Poskrbite, da boste siti. Predvsem stročnice vam bodo pri tem v veliko pomoč, pravijo raziskave. Zato jih vsak dan vključite v vsaj en obrok. Od 60 do 100 gramov.

6. KORAK: če se vas poloti želja po sladkorju, lahko naredite naslednje: pojejte nekaj oreščkov, telovadite oz. pojdite na sprehod, povohajte vaniljo (raziskave v bolnišnici St. George v Londonu so pokazale, da vonj vanilje zmanjša slo po sladkorju).

7. KORAK: po tednu dni na jedilnik znova dodajte zdrave sladkorje - pričnite z jabolkom in navadnim jogurtom. Nato dodajte še druge vrste sadja in polnozrnate izdelke. Malo po malo. Od 'sladkarij' si lahko privoščite temno čokolado. Sladkor v drugih sladkih jedeh zamenjajte s sadjem, na primer z datlji.

Dodatni namigi:

  • Sladkorju se boste lažje odrekli, če se boste izogibali rafiniranim ogljikovim hidratom, ki povzročijo za nihanje sladkorja v krvi.
  • Posezite tudi po zeliščih in začimbah, ki zmanjšajo potrebo po sladkorju v jedeh, kot so muškatni orešček, vanilja in cimet.
  • Sladkorja nikoli ne zaužijte na prazen želodec, saj se bo v tem primeru količina sladkorja v telesu povečala veliko bolj, kot če sladico pojeste skupaj z drugo hrano.
  • Če se vam vseeno zgodi, da si privoščite sladico, lahko škodo delno odpravite. Antioksidanti alfalipoidne kisline so znani po svojem delovanju proti sladkorju, ker mu preprečujejo, da bi se vezal na beljakovine v telesu. Najdemo jih v brokoliju, špinači, rdečem mesu in jetrih, zato redno jejte tovrstno hrano.
Ali ste vedeli?

Tudi ribe so zdrava izbira. So dober vir kalcija ter pomembnih in mineralov. Poleg tega je ribje meso bogato z beljakovinami in je lahko prebavljivo, zato ga pogoso vključujejo med priporočeno zdravo hrano in nemalokrat so sestavina najrazličnejših diet. Plave ribe kot so sardela, skuša in tuna so tudi izdaten vir omega 3 maščobnih kislin.

Delamaris razveseljuje potrošnike iz različnih držav z ribjimi izdelki že 130 let, zato ima dolgoletne izkušnje s področja predelave ribjih izdelkov. Zavezan je k ponudbi zdravih, varnih in kakovostnih ribjih izdelkov. Že pripravljeni ribji izdelki Delamaris so naravni, brez dodanih konzervansov, aditivov, barvil in glutena.

Za vse, ki se nam še niste pridružili

Izzivu se pridružite danes na Aktivni izziv - zdrav kot riba

Program je namreč sestavljen tako, da ga lahko začnete kadarkoli, vaje pa izvajate kjerkoli. Le opravite prvi TEST, nato pa sledite dnem.

Prijavljene čakajo tudi lepe nagrade

Med vsemi, ki se boste prijavili na izziv, bomo vsak teden izbrali štiri in jim podelili nagrade, na koncu pa nekoga čaka še velika nagrada - letna zaloga ribjih izdelkov Delamaris!

Seveda bomo z vami delili tudi

  • najboljše nasvete,
  • slastne recepte,
  • za dodatno motivacijo in recepte pa bo poskrbela tudi Alenka Košir.