Kako ukrepati, ko življenje prevzamejo slabe navade?

Kako ukrepati, ko življenje prevzamejo slabe navade? (foto: profimedia) profimedia
24. 6. 2018

Nihče ni popoln in včasih zmagajo šibke točke: sladkarije, ležanje na kavču namesto treninga, pomanjkanje spanja … Kako se upreti skušnjavam?

Ni ga junaka, ki bi upošteval vse nasvete za zdravo življenje in se nikoli vdal skušnjavam. Tudi kadar se zavestno trudimo, nam lahko spodleti, a ne obupajte prehitro. Če se predate vedno, ko se vam ne ljubi storiti tega in onega ali kadar se ne morete upreti čokoladi, ne boste nikoli dosegli svojih ciljev ter dokončali začetega.

Poslužite se majhnih trikov, ki preženejo trenutek šibkosti in vas spodbudijo, da kljub vsemu sprejmete prave odločitve.

Da bo lažje, smo pripravili super preprosta tedenska zziva, ki vam bosta še dodatno pomagala pri zastavljenih ciljih:

Zraven pa dodajte še naslednje:

Kadar se vam ne ljubi začeti z jutranjimi navadami...

... vstanite iz postelje in jo nemudoma pospravite. Urejen prostor vas bo spodbudil k produktivnosti.

V jutra ne pozabite vključiti naslednjih stvari:

 • kozarca vode ali tople limonade, takoj ko vstanete,
 • obilnega zajtrka, ki vam da energijo za dan,
 • nekaj vaj, ki bodo zbudile telo (primeren je na primer pozdrav soncu ali vaje za mobilnost),
 • pregledovanja obveznosti, ki vas čakajo v dnevu (zato morate vedno imeti s seboj rokovnik!)
 • sanjarjenja na poti v službo, ker ima veliko koristnih učinkov na telo.

Česa ne potrebujete?

Elektronskih naprav, še posebej pametnega telefona, ki porablja dragocene jutranje minute. Elektronska sporočila in družbena omrežja lahko počakajo.

Kadar se počutite neproduktivni in nikakor ne morete začeti z delom ...

... najprej naredite nekaj manjšega in lažjega. Lahko na primer odgovorite na elektronsko pošto, uredite preglednico, pospravite mizo, zložite kupe papirjev … Ko začnete urejati stvari, boste zatrli lenobo, ki vas skuša premamiti in se lotili tudi zahtevnejših nalog. Zapomnite si glavne napotke za boljšo produktivnost:

 • kadar ne zmorete sami, prosite za pomoč
 • ne bodite trmasti in se naučite sprejemati kompromise ali se prilagoditi
 • poslušajte
 • uporabljajte rokovnik in stvari načrtujte vnaprej, da vse skupaj ne postane preveč stresno
 • ne nalagajte si nalog, za katere že sedaj veste, da ne boste imeli dovolj časa
 • končajte začeto in se potem lotite naslednje zadolžitve
 • vedno dajte vse od sebe.

spanje

Ležanje na kavču se zdi bolj privlačno kot trening.

Čeprav imate načrt in natanko veste, kaj vas čaka, je prišel dan, ko se zdi, da nimate moči za odhod v telovadnico. Ukrepajte takoj.

Začnite se sprehajati in razgibavati, ne glede na to, kje ste. Odpravite se peš do doma, stojte pred televizijo in delajte počepe, vzemite si odmor za kratek sprehod, pokličite prijatelja, ki bo odšel z vami na vadbo … Ne dovolite, da vas premaga nejevolja. Ko se spravite v gibanje, bo vse postalo lažje. V boljšo voljo vas bodo spravili tudi hormoni sreče, ki se sproščajo med gibanjem.

Tu je nekaj kratkih treningov, s katerimi lahko začnete: 

Ali pa se lotite kar 28-dnevni izziva - program je sestavljen tako, da ga lahko začnete kadarkoli in vaje izvajate kjerkoli.

Ker ste med dnevom jedli nezdrave prigrizke ...

... bi si za večerjo najraje privoščili mastno pico. Škoda ne more biti še večja, kajne? Seveda je lahko. Če se v splošnem držite načel zdravega prehranjevanja, nekaj piškotov in čokolade ne bo povzročilo večjih problemov. Drugače pa bo, če zaradi tega pripravite nezdrave obroke za cel dan. Počasi se boste navadili večjih količin sladkorja in nezdrave prehrane, kar bo kmalu težko obvladovati. Namesto tega začnite znova in pripravite slasten zdrav obrok, ki ga boste z veseljem pojedli.

Predelani hrani se izognite tudi zato, ker:

 • vas hitro zasvoji in uniči vse, za kar se trudite,
 • boste pridobili odvečno težo in izgubili motivacijo za vadbo,
 • zmoti delovanje prebavnega sistema, kar lahko pomeni tudi nekaj dni, preživetih ob straniščni školjki,
 • se po njej počutite počasni in zaspani,
 • občutite vročino.

K bolj zdravemu načinu življenja bodo pomagale tudi naslednje majhne spremembe v kuhinji:

1. korak: Ozrite se po kuhinji - ste blizu zdravemu načinu življenja, ali vam vaša lastna kuhinja otežuje pot do cilja?

2. korak: Kuhinjski pult - kaj ga 'krasi'? Posodica z bomboni, košarica s pecivom, odprta vrečka čipsa ... ali sveže sadje? Če ste odgovorili z da na drugo vprašanje, odlično. Če ste kimali, ko ste prebrali prve tri, je čas za preobrazbo kuhinje. In sicer v stilu -  daleč od oči, daleč od želodčka.

3. korak: Posoda - verjeli ali ne, tudi posoda in krožniki, ki jih uporabljamo, igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in zdrave telesne teže. Poleg tega, da gre na manjši krožnik manj hrane in se tako izognemo prevelikemu obroku, tudi prelisičimo možgane  – ker je manjši krožnik videti polnejši, imamo občutek, da smo pojedli veliko, je pokazala raziskava.

4. korak: Pločevinke in kozarci - preglejte pločevinke, ki se skrivajo v vaših omarah in se znebite vseh, ki niso glavna sestavina jedi, ki jih ponavadi pripravljate. Ostanejo na primer fižol, čičerika, mešana zelenjava, tuna ... Jedi iz poločevinke, kot so krepke juhe, pa vam ne delajo prav nobene usluge, saj vsebujejo ojačevalce okusa, sladkor in še več soli.

Zakaj izbrati ribe Delamaris?

Tradicija ribjih dobrot Delamaris sega že v leto 1879. Ker prisegajo na zdrave in naravne sestavine, izdelkom ne dodajajo konzervansov. Izdelki so konzervirani s postopkom sterilizacije, ki uniči vse škodljive mikroorganizme in podaljša obstojnost in svežino živila.  Pripravljene ribje paštete in ribe z zelenjavo Delamaris ne vsebujejo glutena (žitna beljakovina) , zato jih lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo (preobčutljivostjo za žitno beljakovino-gluten). Bogate so z omega 3 maščobnimi kislinami, ki varuje naše telo pred številnimi boleznimi.

5. korak: Zapiranje kuhinje - izberite čas, ko se kuhinja 'zapre' in se skušajte tega tudi držati. Če je to ob 9. uri, potem naj bo kuhinja ob 9. uri pospravljena, posoda na svojem mestu, živila pravilno shranjena, luči ugasnjene. Ta metoda bo pomagala zmanjšati nočne obiske kuhinje, ki vodi v pridobivanje odvečne telesne teže.

Kuhinja je prostor za druženje, naj tako tudi ostane. To so le majhni triki, ki jih lahko uporabite danes za doseganje bolj zdravih navad v prihodnosti.

Za konec še super ideji za zdrava obroka: