Blitva je zelo okusna in hkrati zdrava zelenjava.
Predstavljamo vam sedem zdravstvenih učinkov, ki jih ima blitva.
1 Varuje pred osteoporozo
Vitamin K in minerala kalcij ter magnezij skrbita za zdravje in moč kosti. Vitamin K aktivira beljakovine, ki sodelujejo pri strjevanju krvi, preprečuje kalcifikacijo arterij in tkiv, krepi kosti in skrbi za celične procese. Poleg tega se vitamin K1 v črevesju pretvarja v vitamin K2, ki spodbuja aktiviranje osteokalcina, najbolj pomembnega ne-kolagenskega proteina v kostnem tkivu. Osteokalcin je še posebej pomemben, ker usmerja molekule kalcija v kosti.
2 Ohranja zdravje oči
Blitva vsebuje ogromne količine beta-karotena, ki je večkratno koristen za zdravje oči. Po trditvah strokovnjakov ta vitamin prispeva k zmanjšanju tveganja razvoj makularne degeneracije, glavkoma, nočne slepote in druge motnje vida. Karotenoidi, lutein in zeaksantin prav tako ščitijo oči. Lutein spada med zelo dobre zaščitnike pred škodljivim delovanjem UV-žarkov. Zmanjšuje tveganje pred degeneracijo oči, ščiti občutljivo tkivo roženice in preprečuje razvoj očesne mrene.
3 Pomaga pri hujšanju
Blitva je zelo dober zaveznik pri hujšanju in ohranjanju vitke postave. Ta zelenjava ima malo kalorij, njena prednost pa je veliko prehranskih vlaknin. Vlaknine upočasnjujejo absorpcijo maščob ogljikovih hidratov in dajejo občutek sitosti. Istočasno je blitva polna hranil in fitonutrientov, ki bodo poskrbeli, da vaš organizem med dieto dobi vse, kar potrebuje za optimalno zdravje.
4 Zmanjšuje tveganje pred razvojem diabetesa
Znano je, da so prehranske vlaknine izjemno koristne v preventivi kontrole diabetesa tipa 2. Vlaknine upočasnjujejo absorpcijo hranilnih sestavin, kar prispeva k vzdrževanju stabilne ravni sladkorja za dalj časa. Raziskave so potrdile, da vlaknine prav tako pomagajo zmanjšati glikiran hemoglobin pri bolnikih, ki že trpijo zaradi te bolezni.
5 Preprečuje Alzheimerjevo bolezen
Zaradi antioksidativnih lastnosti vitamin K lahko prepreči odmiranje živčnih celic, kar je posledica oksidativnega stresa. Znanstveniki menijo, da je nizka raven vitamina K povezana z razvojem Alzheimerjevo bolezni, kar je potrdila tudi raziskava.
6 Ščiti zdravje srca in krvnih žil
Blitva vsebuje hranila, ki ugodno vplivajo na zdravje srca in ožilja. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki ne vnašajo zadostne količine kalcija, magnezija in kalija, večjo verjetnost, da se jim razvije visoki krvni tlak. Našteti minerali namreč naj bi spodbujali sproščanje natrija iz telesa, s čimer prispevajo k širjenju arterij in znižanju povišanega krvnega tlaka. Pomembno je vedeti, da uživanje teh mineralov v obliki prehranskih dopolnil ne zagotavlja enako dobrega počutja, kakor če se vnašajo s hrano.
7 Zmanjšuje tveganje za raka
Vitamin K, ki je prisoten v listih blitve, se povezuje z zmanjšanjem tveganja pred razvojem raka prostate, debelega črevesa, dojke in jeter. Blitva je dober vir beta karotena, ki se v telesu pretvarja v vitamin A. Razen tega, da ohranja zdravje oči, je ta vitamin močan borec proti oksidativnih poškodbah, znanih vzročnikov raka. Blitva vsebuje tudi klorofil, ki je zelo učinkovit v blokiranju heterocikličnih aminov – spojin, do katerih pride med pripravo hrane na zelo visokih temperaturah (recimo med praženjem ali peke mesa na žaru).