Aromatični origano – začimba, ki zdravi

17. 9. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Aromatični origano –  začimba, ki zdravi (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Origano ima 42-krat več antioksidantov kot jabolko.

Najbolj ga poznamo kot nepogrešljivo začimbo za pico ter v jedeh s paradižnikom in testeninami. Njegova uporaba v kulinariki pa je veliko bolj raznovrstna, eterično olje origana pa je sploh izjemno cenjeno ter se uporablja za aromaterapijo. Kozmetična industrija je prav tako prepoznala njegove kakovosti za nego obraza in telesa. Zdravilne lastnosti origana so bile prepoznane že zdavnaj, tako da se ta superzačimba uporablja tudi v medicinske namene.

Origano za močnejšo aromo

Origano je rastlina z intenzivnim okusom in vonjem, uporabljamo sveže liste, lahko pa tudi posušeno in zmleto začimbo. Zanimivo je dejstvo, da je origano ena od redkih rastlin, ki ima močnejšo aromo posušena kot sveža. V kulinariki se origano uporablja pri pripravi mesa ter pri različnih vegetarijanskih jedi. Odličen je za krepitev arome pri pečenih jedeh, pri solatah, juhah in fižolu. Bučke, brokoli, cvetačo in jajčevce prav tako dopolnjuje s svojo aromo, odlično pa se ujema s česnom, čebulo, timijanom, baziliko, peteršiljem in olivnim oljem. Pri pripravi jedi z blažjim okusom origano ni primeren, saj prevlada s svojo močjo in je lahko celo grenak. Takšnim jedem je bolje dodati majaron. V italijanski kuhinji je origano zelo pomembna začimba v omakah za testenine, dodajo pa ga tudi školjkam in seveda v omako za pico. Origano se odlično ujema s piščancem z mocarelo, jagnjetino in govejim zvitkom. Riba, pečena v soli, ki smo ji dodali origano, bo imela poseben sredozemski okus.

Več od boljšega okusa

Francosko provansalsko mešanico začimb, v kateri so poleg origana tudi majaron, timijan ter rožmarin, dodajajo številnim okusnim jedem. Začimbe so najbolj znano preventivno sredstvo, s pomočjo katerega lahko direktno okrepimo imunski sistem kakor tudi delovanje celotnega metabolizma. Tipične sredozemske začimbe, ki jih dodamo ribam, jagnjetini, solatam, juham in jedem z žara, so bazilika, peteršilj, koper, timijan, majaron, lovorjev list, rožmarin, origano, žafranika, kapre in koromač. Origano je zaradi svoje močen arome odlična začimba za vse, ki ne smejo jesti preveč slane hrane.

Naravni antibiotik

Raziskave so pokazale, da ima origano številne antibakterijske, antiglivične, antivirusne in antioksidantne lastnosti, zaradi česa se uporablja tudi za medicinske namene. Je naraven antibiotik, sredstvo za izkašljevanje, za širjenje bronhijev, koristen pa je tudi proti krčem. Svojo učinkovitost pokaže tudi pri vnetju sinusov, še posebej pri kroničnih vnetjih grla, nespecifičnih vnetjih ušes, prehladih, virozah, gripi in dolgotrajnih tegobah z nosom kot tudi pri vnetju mehurja.

Origano, kakor bazilika in rožmarin, vsebuje rožmarinsko kislino, za katero je značilen protivnetni učinek, zaradi česa predstavlja učinkovito zdravljenje v primeru alergijske astme. Ta močan antioksidant pomaga pri preprečevanju poškodb celic, ki jih povzročajo prosti radikali, s čimer se zmanjša tveganje pred rakom, srčnimi boleznimi, aterosklerozo in prezgodnjim staranjem. O tem, da je eden od najmočnejših naravnih antioksidantov, potrjuje podatek, da ima 42-krat več antioksidantov kot jabolko.

Origano je prav tako bogat z antibakterijskimi lastnostmi, vključno z oljema timol in karvakrol. Raziskave so pokazale, da spojina teh dveh olj ustavlja rast številnih vrst bakterij. Če origano uporabljate za kožne bolezni ali infekcije, je treba nekaj kapljic origanovega olja pomešati z drugim olji, kot je recimo oljčno olje ali kokosovo ter namazati okuženo mesto. Origanovo olje, pomešano z oljčnim oljem, se lahko vtre na dele telesa, ki nas bolijo zaradi vnetja mišic ali bolečih sklepov. Od origana lahko uporabljamo sveže ali posušene liste, lahko pa ga pijemo kot čaj, ki pomaga pri bronhitisu, prehladu ali vnetju grla, lahko pa ga pijemo tudi pri bolečinah v črevesju. Čaj se pripravlja tako, da eno čajno žličko posušenih in zdrobljenih listov origana prelijemo s skodelico vroče vode in pustimo deset minut stati.

Origano v aromaterapiji

Razen v kuhinji kot začimba se origano lahko uporablja tudi v kozmetiki za nego telesa. Eterično olje origana je izjemno cenjeno in ga uporabljajo tudi v aromaterapiji. Eterično olje origana se pridobiva z vodno destilacijo, olje je svetlo rumene barve, uporabljamo pa ga le za zunanjo uporabo, in to za masažo pri revmatskih bolečinah, bolečinah v mišicah, glavobolu, vnetnih procesih ter za relaksacijo. Uporablja se tudi kot rastlinska kopel pri kožnih boleznih, nevrozah, za inhalacijo pri prehladu, zamašenemu nosu in bronhitisu. Od origana se izdelujejo mast za revmatičarje, ki je precej iskana, kot tudi pri različnih glavobolih in migrenah. Sveži sok rastline zdravi težave z ušesi. Origana ne smejo uporabljati nosečnice, niti v obliki olj za masažo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ