Čemu se morate izogniti v menopavzi, da ne poslabšate počutja? (ali ogrozite zdravja)

Čemu se morate izogniti v menopavzi, da ne poslabšate počutja? (ali ogrozite zdravja) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 3. 2021

Ko greste skozi obdobje menopavze, same poskrbite, da bo telo lahko delovalo kar najbolje. 

ŽIVILA Z DODANIM SLADKORJEM

Sladkorju se težko izognemo, saj ga vsebuje že skoraj vsako živilo, poleg tega nam tu in tam zadiši kakšna sladica. Ne skrbite, ne pravimo, da si nikoli ne smete privoščiti nič sladkega, le da to naredite v omejenih količinah in opazujte, ali se simptomi menopavze kaj poslabšajo. 

Ko greste po nakupih, pa preverite etiketo. Pri nekaterih živilih imate možnost vzeti takšne, ki vsebujejo manj sladkorja. Telo vam bo zelo hvaležno. In ne pozabite, da vedno lahko uporabite naravna sladila kot je med in v sladice dodajate sadje (npr. banana lepo posladka palačinke, mafine in marsikaj drugega). 

RAFINIRANA HRANA

Ni veliko boljša od živil z dodanim sladkorjem, a se je velja izogibati. Iz nje so namreč vzete hranljive snovi in vsebujejo manj vlaknin kot cela živila, zato lahko pričakujete hiter dvig krvnega sladkorja in takoj zatem upad. To boste občutili kot naval energije in potem občutek utrujenosti in željo po prigrizkih. 

S tem poslabšujete enega od simptomov menopavze - pridobivanje maščobnih obročkov. 

PROCESIRANA HRANA

Že to, da vsebuje rafinirana živila in dodan sladkor, bi moral biti zadosten razlog, da ne posegate po njej. Četudi na embalaži piše, da ne vsebuje naštetega, takšna hrana ni ravno dobra izbira za žensko v menopavzi, saj je v osnovi proizvedena za dobiček in ne za zagotavljanje hranljivega obroka. 

Vsebuje tudi veliko nezdravih maščob in je zasnovana tako, da je pojeste več, kot bi pojedli doma pripravljene hrane. Če se le da, vedno kuhajte doma. 

KOFEIN

Veliko žensk ugotovi, da v menopavzi telo težje presnavlja kofein. Uživanje le-tega lahko prispeva k valom vročine, anksioznosti in k težavam s spanjem. Velike oboževalke kave so ugotovile, da se vse to zgodi že po eni ali dveh skodelicah. 

Izogibajte se posebej kombinaciji kave in sladkorja, oziroma jo sladkajte minimalno. Poleg naštetih simptomov, se bodo namreč pojavile še težave s krvnim sladkorjem, vi pa boste z eno skodelico zaužili več kalorij, kot si mislite.